Vilken överraskning

(Wien -Österrike) Är det möjligt att nya Daewoo Nubira och sexmiljoners kärran Enzo Ferrari har något gemensamt? Ja, faktiskt - "designen!" Nu har säkert tusentals läsare idiotförklarat mig och servern är fullproppad med upprörda e-mail. Men hallå där, vänta ett tag. Mannen bakom Nubiras formspråk är nämligen Pininfarinas Carlo Bonzanigo, samme italienare som ingick i designteamet bakom Enzo Ferrari. Är bilvärlden knäpp eller?

Foto:

Daewoo2003-06-27 08:51

Det är inte ofta ett helt nytt bilmärke hittar till Sverige, men nu är det dags för GM Daewoo att slå upp sina portar. Men det har inte varit någon lätt resa - år 1999 kursade nämligen den koreanska industrigiganten med skulder på över 500 miljarder kronor. Grundaren Kim Woo Choong flydde hals över huvud med tjugo miljarder och Interpol har finkammat moder jord utan resultat. Men nu har Daewoo åter fått luft under sina vingar tack vare General Motors.
Röd prislappPå tal om vingar så började och avslutades provkörningen vid Wiens flygplats.
Är det måhända ännu ett tecken på att nya Daewoo Nubira ska lyfta registreringsstatistiken? "Ja, vi ska verkligen öka vår försäljning" lovar europachefen Hardy Spranger. "Jag sätter ribban högt och hoppas att vi säljer 23.000 Nubira fram till årsskiftet 2005".
Det är ett tufft mål som ska lyckas tack vare bra kvalité och knallröd prislapp. Häng med så undersöker vi om Nubira bjuder upp till en prickfri wienervals? Som vid alla möten är första intrycket viktigast, det är nämligen de första minuterna som oftast avgör om det blir affär eller inte. Själv blev jag rejält tagen på sängen - Nubira har nämligen betydligt bättre kvalité än vad jag någonsin vågat gissa. Instrumentpanelen är smakfullt utformad och innehåller både luftkonditionering samt ljudanläggning som standard. Dessutom är framstolarna bekväma och baksätet riktigt rymligt.
Annat var det förr då kortväxta koreaner användes som måttstock.
Ett litet tipsÄven bagageutrymmet gapar stort - men varför dessa gångjärn till bakluckan? De är av den uråldriga typen som stjäl plats och som gärna trasar sönder Wienfilharmonikernas instrument. När vi ändå är inne på det musikaliska så spelar maskineriet inga falska toner. Det känns nästan som om de 122 hästarna är dresserade hos den världsberömda Spanska Ridskolan i Wien. Sprinten till hundra rullar på 9,5 sekunder och toppfarten är 194 km/h. Dessutom ingår bland annat fyra krockkuddar, ABS-bromsar, servostyrning, fjärrstyrt centrallås, fönsterhissar och elspeglar. Allt för det facila priset av 139.900 kronor. Nöjer du dig däremot med en 1,6-liters motor och kan tänka dig låsa manuellt så kan bilen bli din för 126.900. Därmed är prispressaren riktigt intressant och jag kan lova Interpol att Kim Woo Choong kommer att smyga sig fram ur gömman för att provköra Nubira. Det är således bara att placera en spanare hos varje återförsäljare!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!