Dags för niornas tunga val

Om tvĂ„ veckor ska niorna ha valt gymnasieprogram. NĂ„gra som redan bestĂ€mt sig Ă€r kompisarna LinnĂ©a Peterson, Wilma Djurstedt och Jessie Eriksson. Men det var inte helt enkelt. ”Lite panik faktiskt, men nu Ă€r det skönt, nĂ€r det Ă€r klart.”

Nalle fÄr uppmÀrksamhet av mattes kompisar Jessie och Wilma.

Nalle fÄr uppmÀrksamhet av mattes kompisar Jessie och Wilma.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

FAMILJ2019-02-01 09:30

Snön yr utanför fönstret, kemilÀxan ligger pÄ köksbordet och niondeklassarna Wilma Djurstedt och Jessie Eriksson hÀnger en stund hemma hos Linnéa Peterson. Wilma Carlsson, den fjÀrde i det tatja kompisgÀnget i 9 c pÄ Vimarskolan, har annat för sig den hÀr eftermiddagen.

VÀnskapen har vÀgt tungt i den lÄnga processen att vÀlja gymnasieprogram.

– Inte sĂ„ att man ska pĂ„verkas av kompisarnas val, dĂ„ hade jag ju valt samhĂ€ll media precis som LinnĂ©a och Jessie, men visst har det betydelse. Man vill fortsĂ€tta att umgĂ„s med sina vĂ€nner, men samtidigt har man sina drömmar, sĂ€ger Wilma Djurstedt, som hela högstadietiden varit instĂ€lld pĂ„ innebandygymnasium och nu Ă€ndĂ„ inte riktigt vet hur hon skulle stĂ€lla sig om hennes reservplats i VĂ€xjö blir en reell möjlighet.

– Jag har det ju sĂ„ bra i Vimmerby!

Linnéa sÀger att hon funderat pÄ gymnasiet sedan första studiebesöket i Ättan.

– Jag har haft lite olika tankar, jag brinner för musik och dans. Estet med dansinriktning i Kalmar har jag ocksĂ„ varit lite sugen pĂ„, men sĂ„ tĂ€nker man pĂ„ att antingen blir mycket resande eller att man fĂ„r lĂ€gga pengar pĂ„ boende. Pengar som kanske Ă€r bra att spara för framtiden.

IstÀllet valde hon samhÀll media med dansprofil pÄ hemmagymnasiet i Vimmerby, precis som Jessie Eriksson. Men bÄda har sneglat pÄ barn- och fritidsprogrammet i Hultsfred.

– Det verkade jĂ€ttebra nĂ€r vi var dĂ€r pĂ„ besök, men sen blir man lite osĂ€ker nĂ€r folk frĂ„gar om man verkligen vill jobba med barn i framtiden. Det Ă€r ju en frĂ„ga jag inte har nĂ„got riktigt svar pĂ„ nu, och dĂ„ tĂ€nker jag att det Ă€r bĂ€ttre att vĂ€lja brett, sĂ€ger Jessie.

Arbetsförmedlingens yrkeskompass över yrken som ger störst chans till jobb kan vÀgleda. Men tjejerna tycker ocksÄ att man mÄste följa magkÀnslan och inte lyssna för mycket pÄ vad alla andra tycker.

– Det viktigaste av allt Ă€r att man inte lĂ€gger tre Ă„r av sitt liv pĂ„ nĂ„got som kĂ€nns bortkastat. Och dĂ„ Ă€r det ju Ă€ndĂ„ tryggt att vĂ€lja ett program som ger lite olika möjligheter, det Ă€r vĂ€l ganska troligt att de flesta inte vet exakt vad man vill med sitt liv nĂ€r man gĂ„r i nian.

De ser fram emot gymnasiet med skrÀckblandad förtjusning. "Det kÀnns som att man Àr mer inriktad pÄ det man verkligen Àr intresserad av, och mÄnga sÀger att gemenskapen i klassen blir starkare pÄ gymnasiet".

Tjejerna tycker att det Àr en stor nackdel att de inte varit ute pÄ prao.

– Det Ă€r verkligen tur för de som gĂ„r i Ă„ttan, att det blir prao igen. Utan prao har man ingen kontakt med arbetslivet och det hade kanske varit lĂ€ttare att veta vad man vill om vi fĂ„tt vara ute pĂ„ nĂ„gon arbetsplats.

Finns det annat som skulle göra valet enklare?

– Jag tror att det vore bra om man fick besöka fler program Ă€n bara tvĂ„. Det kanske Ă€r sĂ„ att man inte har en aning om det som skulle passa en perfekt, man kanske bara har en förutfattad mening, sĂ€ger Jessie.

För Wilma blev det tydligt nÀr hon besökte samhÀllsprogrammet med beteendevetenskaplig inriktning.

– De höll pĂ„ mycket med FN-rollspel, hur man hĂ„ller tal, argumentation och diskussioner. Det gillar jag och det var nog dĂ„ jag kĂ€nde att det var nĂ„got för mig.

Jessie och Linnéa gillar bÄda att skriva och fotografera och tror att samhÀll media blir en bra grund att stÄ pÄ.

– Man hinner ju Ă€ndra sig sedan, om man vill göra nĂ„got annat i livet.

"Det Àr ganska mycket lÀxor och prov nu i nian."
"Det Àr ganska mycket lÀxor och prov nu i nian."
Framtiden

Om tio Ă„r



 helst skulle jag vilja jobba med nĂ„got inom musik eller dans, som jag brinner för (LinnĂ©a)


 dÄ Àr jag mÄlvakt i innebandylandslaget! (Wilma)


 jag tror nog jag kommer att jobba med barn, ÀndÄ (Jessie)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!