Damernas dopp har blivit en tradition

Välgörande, socialt och en kickstart på dagen. Det är några av anledningarna till varför de badande damerna simmar i Gamlebyviken.

Foto: Kristina Westring

Familj2019-07-10 05:00

Jag kallar dem för de badande damerna. En grupp kvinnor som träffas på morgonkvisten vid Breviksbadet för att ta sig ett dopp. Det är ingen klubb eller på annat sätt organiserat.

Det finns inga medlemsavgifter eller krav. Det som förenar är viljan att simma ut en bit i viken och omslutas av vatten. Och att kunna göra det i sällskap med andra gör upplevelsen både roligare och tryggare.

– Jag satte i gång att morgonbada för några år sedan. Det vara flera andra här och vi började prata. Det har blivit som en social mötesplats, säger Sissel Sjunnesson, 71 år.

Hur länge de stannar beror på väder och andra planer för dagen. Några tar bara ett snabbt dopp medan andra, som Sissel, gärna simtränar mellan bojarna.

– Jag älskar vatten och efter­ träningspasset tar jag en simtur i riktning mot stan. Då har jag solen rakt mot mig. Det är en naturupplevelse.

Britt Gelin, 73 år, tar med tidning och kaffe.

– Det är skönt att sitta en stund i solen.

Hon bor permanent i Stockholm, men har en fritidslägenhet i Västervik. En avgörande faktor när hon och hennes man köpte lägen­heten var närheten till en badstrand.

Eva-Lena Fungmark, 68 år,säger att hon går en promenad och avslutar med ett dopp.

– Det är så skönt med en simtur och tryggt när vi är flera, ifall det skulle hända något. Man ska ju helst inte bada ensam.

En som har varit med länge och bott i Brevik sedan mitten av 60-talet är Marianne Göthberg. Hon har nyligen fyllt 85 år och för henne är morgondoppet heligt.

– Jag har alltid tyckt om att bada. I år tog jag första doppet den 6 juni. För en tid sedan skadade jag ryggen och då fick jag hjälp av min son för att komma i vattnet.

När vi har pratat en stund ansluter Annika Limander, 74 år, med sitt barnbarn ­Emely Karlsson, 17 år, som är på besök från Örebro.

– Vi har inget stadsbad i Örebro, så det här är toppen, säger Emely.

Just den här dagen, i början av juli, är himlen molntyngd, men luften är ljum. Damerna börjar dra sig ner mot vattnet­ och jag följer efter, också iförd baddräkt, med kameran runt halsen.

Vildgässen som för en stund sedan vaggade runt i vattenbrynet har makat på sig. Några steg ut märker jag att botten är täckt av en markduk.

Här och var ligger stenar och man får passa sig så man inte får blåa tånaglar.

– Det är lite osäkra bottenförhållanden. Duken är till för att täcka lera och varje år kommer kommunen med ny sand, säger Annika Limander.

Men i vågorna spolas sanden bort och duken ruckas. Damerna menar att det finns utvecklingsmöjligheter för Breviksbadet, som på varma dagar är fullt med barn och vuxna.

Det blir raskt djupt. Damerna skrattar och njuter. Några kör lite crawl och andra sträcker ut i långa kraftiga brösttag.

Själv trampar jag vatten och håller kamera, mun och näsa så högt jag kan över ytan.

Jag frågar om de är oroliga för bakterier eller annat i vattnet.

– Nej, det är vi inte. Jag har badat här i så många år. Men jag undviker kallsupar och om det har regnat väldigt mycket väntar jag några ­dagar, säger Marianne Göthberg.

Karin Sandberg, 83 år, som också brukar ta ett dopp och simma regelbundet, hade annat för sig den här dagen. Men de andra damerna säger att jag borde ringa henne för att höra mer om hur Breviksbadet blev ett bad.

– Jo, det var i slutet av 80-talet som några familjer med barn på samma dagis, bland andra vår dotter, började plocka undan sten och röja på stranden. De hade kontakt med kommunen som kom med ett lass sand.

Karin berättar att hon själv badade i Gamlebyviken när hon var liten på 40-talet. Men efter några år kändes vattnet smutsigt.

– Avloppen var inte renade och det stod oljefat på bryggorna. Men sen blev det renare.­ Jag tog upp badandet igen. Det är nu tjugo år sedan.

För några veckor sedan rap­­porterade Västerviks-Tid­ning­en att en grupp personer trodde sig ha blivit magsjuka efter att ha badat vid bryggor i Reginelund.

VA-chefen på Västerviks miljö och energi, Ruben Öberg, förklarade att orsaken­ kan ha varit att avlopps­vatten runnit ut orenat i och med de kraftiga regnen som varit.

– Ja, lite skeptisk blir man ju, säger Karin.

Kommunen tar prover på vattenkvaliteten på de allmänna badplatserna, vilket bryggorna i Reginelund inte tillhör. Det första provet, som togs på ett 30-tal badplatser under vecka 24, varav Breviksbadet var en, fick omdömet ”tjänligt” viket är det högsta av tre. Mer om vatten­kvaliteten på badplatserna finns att läsa på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!