Därför kör vi ingen luciaomröstning

Chefredaktör Christoffer Nielsen förklarar hur han resonerat före publiceringen av en uppmärksammad artikel – och berättar om två nyheter på vimmerbytidning.se.

Foto:

Krönika2018-10-20 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av våra mest lästa nyheter den senaste veckan handlade om en lärare i Hultsfred som tagit ställning i en politisk fråga och uppmanat sina elever att inte rösta på ett visst parti. Det är intressant att få veta vilken skola det handlar om så att allmänheten kan få svar på vad skolan ska göra åt saken, vilket de fick genom vår intervju med rektorn. Men det finns inget allmänintresse i att veta vad läraren heter. Jag anser också att vi skulle åsamkat läraren stor publicistisk skada genom en namngivning. Artikeln är ju sökbar på Google (det är alla artiklar) och det skulle så klart kunna försvåra för läraren att exempelvis få andra jobb i framtiden om vi hade publicerat dennes namn. Varje namngivningsbeslut vägs hela tiden mot den publicistiska skada vi åsamkar. Om allmänintresset väger över, så publicerar vi namn. Det handlar oftast då om en förtroendevald person eller högre chef inom offentlig förvaltning.

Nu till något helt annat. Vårt beslut att inte arrangera någon luciaomröstning har vissa reagerat kritiskt mot. Och det kan jag förstå. Tidigare har det redaktionella engagemanget kring lucia varit mycket stort. Man har tagit hand om omröstningen och fixat med kläder och det ena med det tredje. Men vi kan inte fortsätta så. Vi måste fokusera på vår kärnverksamhet, nämligen redaktionell bevakning. Lokaltidningar har en lång tradition av att arrangera luciaomröstningar. Men mediehusen har sedan flera år tillbaka slutat med det. Många (däribland jag) anser att det är lite föråldrat att rösta på utseende. Och dessutom blir det svårt att försvara varför vi engagerar oss så mycket för ett visst arrangemang men inte gör det för andra. Så nu lägger vi det bakom oss. Däremot kommer vi självklart att skriva om de lucior som utses på de olika orterna och vi kommer besöka dem när de lussar så att ni får se det i tidningen. Men någon omröstning blir det inte.

Och nu över till sajten. Varför är den låst ibland? Nja, det beror på hur mycket man har läst innan. Vi har en så kallad betalvägg på frekvens vilket innebär att man kan läsa ett visst antal artiklar i månaden innan man måste bli prenumerant om man vill fortsätta läsa. De flesta mediehusen i Sverige har någon typ av betalvariant på sina sajter.

Och kom ihåg, om du redan är prenumerant på papperstidningen så har du redan tillgång till allt online. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto och det gör du via tidningens hemsida. Och ni som vill ta del av mängder av lokala nyheter, livebevakningar och videobevakning gör det genom att köpa ett abonnemang.

Trevlig helg!

En långvarig tradition går i graven när vi slutar ha hand om luciaomröstningen. I artikeln förklarar chefredaktör Christoffer Nielsen varför.
En långvarig tradition går i graven när vi slutar ha hand om luciaomröstningen. I artikeln förklarar chefredaktör Christoffer Nielsen varför.