De är redo för påsken

Påsken började redan med palmsöndagen, men nu, med start på skärtorsdagen, är det intensiva dagar som väntar för Kindas församlingar.

17 april 2019 15:00

– Från mitt perspektiv är påsken kyrkoårets absolut viktigaste händelse. Vi firar ju livets återkomst, Kristi uppståndelse, och det kan man se som startskottet för hela kyrkans existens. Ingen påsk ingen kyrka kan man säga, menar Jyrki Myöhänen, kyrkoherde i Rimforsa församling.

Under fem dagar kommer kyrkorna runt om i kommunen att fyllas med så väl sorg och allvar som hopp och glädje. I Kinda pastorat kommer 15 gudtjänster att genomföras under fyra dagar.

– Man kan egentligen se det som en enda lång gudtjänst som börjar på skärtorsdagen där vi avslutar med att duka av altaret och lämna kyrkan i tystnad och mörker. När vi kommer tillbaka på långfredagen är inte ett ljus tänt och klockorna är tysta. På själva påsknatten tänder vi kristusljuset och proklamerar att kristus är uppstånden, förklarar Kinda pastorats kyrkoherde Jörgen Sundeborn och fortsätter:

– Det är fina gudstjänster allihop, men skärtorsdagen är speciell för mig. Det är alltid en fantastisk stämning, att lämna kyrkan i tysthet är otroligt starkt.

Några av högtidens många gudstjänster går av stapeln utanför kyrkrummet. På Stångågården i Horn kommer en skärtorsdagsmässa att genomföras. Under annandag påsk beger sig Rimforsa församling till hembygdsgården i Dockekulla.

– Lite förenklat kan man säga att vi firar påsk varje söndag under hela året, med några få undantag. Om man absolut måste välja några av påskens gudstjänster tycker jag att man ska gå till kyrkan på långfredagen och påskdagen. Det är viktigt för att förstå sammanhanget, avslutar Myöhänen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson

Ämnen du kan följa