Allt började med ett hus till salu, i förskräckligt skick men i ett bra läge. Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson letade efter ett nytt boende, men när det kom fram att huset de tittade på hade så mycket mögel att till och med rivningsmaterialet måste saneras innan det kunde kastas bestämde de sig för att avstå trots det fantastiska läget vid sjön.

Då sa Thomas plötsligt "vi bygger ett hus i stället". Men nya saker är inte riktigt vår grej, så det var då tanken på containerhus föddes, berättar Linda.

Bergig tomt

Artikelbild

| Huset är byggt av åtta containrar och familjen har medvetet valt att låta exteriören avslöja konstruktionen. Däremot har utsidan målats med en färg som får byggnaden att smälta in i omgivningen.

Containerhus är än så länge ovanligt i Sverige, Lindas och Thomas är det första färdigställda med villastandard i landet. Men utomlands, främst i varmare länder, är det vanligare.

Vi började prata om det direkt, det kunde väl inte vara så svårt? Man ställer några containrar på varandra, det kan väl ta ett halvår – max? Vi var supernaiva och det insåg vi nog själva också, men samma kväll hittade vi den här tomten vid samma sjö som mögelhuset. Sedan var vi igång, berättar Linda.

Tomten precis vid sjöstranden består mest av berg som inte får sprängas bort, vilket gör den svår att bygga på. Flera tidigare ägare hade misslyckats med att få bygglov och därför sålt vidare. Men det visade sig att ett containerhus faktiskt var den perfekta lösningen för den lite krångliga tomten.

Nästa steg blev att hitta en arkitekt som var villig att åta sig ett uppdrag som ingen i Sverige hade erfarenhet av. Måns Tham antog utmaningen.

Artikelbild

| Utsikten från matbordet ut över sjön är bland det bästa med huset. Familjen berättar mer än gärna om sitt projekt för nyfikna förbipasserande och delar också med sig av sina erfarenheter kring bygget i en blogg.

Måns kom hit, mätte och tog foton, och byggde sedan en liten modell av vårt blivande hus. Vi nappade vi på hans förslag rakt av sånär som på en extra terrass som vi valde att avstå ifrån, säger Thomas.

Överraskningar

Artikelbild

| Vardagsrummet mitt i huset har en öppen planlösning mot kök och trappa. Nätet mot trappan är av samma typ som de som sitter i ishockeymål.

De åtta containrarna, 40-fotare och 20-fotare, hittades via ett containerföretag. Linda och Thomas valde medvetet exemplar med bucklor på vissa sidor. Eftersom delar ändå skulle tas bort helt i byggprocessen var det ett effektivt sätt att hålla kostnaderna nere. Arkitekten och två konstruktörer började tillsammans räkna ut hur containerhuset skulle byggas och isoleras för att fungera även på våra kalla breddgrader, och sakta växte huset fram.

Vi har gjort väldigt mycket research, så om nästa person väljer samma arkitekt kommer det att gå betydligt lättare för dem. Men oavsett hur mycket man förbereder sig tror jag att man alltid måste vara beredd på överraskningar. Våra containrar var av olika fabrikat, såg olika ut och behövde hanteras på olika sätt, säger Linda.
Artikelbild

| Två containerväggar har bevarats invändigt, en på varje våning, och fungerar som perfekta anslagstavlor.

Bodde i byggbod

För att spara pengar gjorde Thomas och Linda mycket själva. Det tyngsta jobbet blev att riva ut innergolvet i containrarna. Det var kraftigt impregnerade trägolv, som inte kunde garanteras vara hälsosamma att bo med.

Artikelbild

| Barnen Fabians och Signes rum är fulla av dold och praktisk förvaring.

Jag fick kapa 5 000 bultskallar, bända bort de limmade träskivorna med spett och dela dem i delar för att orka baxa ut dem. Man måste bära helmask när man gör det på grund av all rök, och det var jättevarmt att jobba i containern, berättar Thomas, och Linda lägger till:
Du kom in varje kväll helt svart i ansiktet och luktade träslöjd.
Artikelbild

| Badrummet vätter mot berget på baksidan av huset.

Familjen ordnade ett provisoriskt boende på samma tomt, en byggbod på 20 kvadratmeter. I den bodde Linda, Thomas och de tre barnen. Trångt, men det skulle gå – byggprocessen skulle ju inte ta så lång tid.

Det blev tre och ett halvt år! Hade vi vetat att det skulle ta så lång tid hade vi köpt två bodar, men det gick faktiskt över förväntan ändå och vi har kommit varandra otroligt nära som familj, berättar Linda.
Artikelbild

| Kökets industriella stil matchar husets exteriör.

Återanvänd trappa

Hur kostnaden för ett containerhus står sig gentemot att bygga ett traditionellt hus är svårt att svara på, enligt familjen. Bygget krävde en hel del speciallösningar som kostade pengar, samtidigt som de sparade genom att göra mycket arbete själva. Totalt sett räknar de med att huset landade på cirka 17 000 kronor per kvadratmeter, tomtpriset ej inräknat, vilket gör det till ett relativt billigt hus för Stockholmstrakten. Det är också redan värderat betydligt högre än sin prislapp.

Artikelbild

| Metalltrappan mitt i huset är räddad från en gammal militärförläggning.

Nu är familjen inflyttad, även om det fortfarande återstår saker att göra. Det ska anläggas en gång fram till huset, terrassen ska få ett räcke, en gångbro fram till entrén på bergssidan saknas och inne i huset är det småfix som ska göras. Det finns också planer på solceller på taket och ett garage konstruerat av fler containrar.

Paret har försökt återbruka fler byggelement än bara containrarna, bland annat är en trappa räddad från en gammal militärförläggning och en annan från ett rivningshus i stan. Planen var att också sätta in gamla fönster, men där satte energiberäkningarna stopp för återbrukstänket och det blev nyproducerade måttanpassade fönster i stället.

Artikelbild

| Från sitt rum har Isak utsikt mot naturen bakom huset. Här vandrar både rådjur och räv förbi.

Ett utsiktsrum

Huset blev precis som familjen hade hoppats.

Takterrassen kommer att bli så härlig när den är klar, och badrummet blev bättre än jag hade trott. Jag går upp tio i fem varje morgon och jag älskar att se hur naturen förändras med årstiderna. I morse låg det dimma över hela sjön, berättar Thomas.

Äldsta sonen Isak, som flyttade runt mellan byggbod, en gammal husvagn och sin pappas lägenhet under byggåren, pekar ut det lilla utsiktsrummet högst upp som sin favorit.

Där är den bästa utsikten! Jag brukar lägga mig bland kuddarna på golvet, då är det himmel precis överallt runt om mig.