De hyllar sin musikervän Jocke

Det är en måndag i slutet av oktober och bandet PJPJ samlas i en av replokalerna i den enorma källaren på Welux i Västervik.

Bandet PJPJ kommer att hylla sin vän med en konsert. Från vänster: Josef Danielsson, Putte Pettersson, Jocke Ringdahl och Pierre Andersson.

Bandet PJPJ kommer att hylla sin vän med en konsert. Från vänster: Josef Danielsson, Putte Pettersson, Jocke Ringdahl och Pierre Andersson.

Foto: Kristina Westring

Familj2019-10-26 08:00

Om en månad ungefär, den 23 november, ska PJPJ göra en spelning på restaurang Sahara. Det är en mycket speciell konsert som tillägnas vännen och bandmedlemmen Jocke Diener som dog den 23 augusti.

– Vi tror att Jocke vill att vi fortsätter spela och har glädje av musiken. Det kommer att bli en kväll med mycket energi, säger trummisen Jocke Ringdahl.

Han tänker tillbaka på den kväll då Jocke Diener föll ihop mitt under en repning. 

– Vi var några stycken som lattjade lite i en lokal på Mejeriet. Jocke var sitt vanliga glada jag, sjöng och spelade bas. Men så när vi hade spelat fem låtar ungefär segnade han ner.

Ambulans tillkallades, allt gick väldigt fort och dagen efter avled Jocke Diener på sjukhuset i sviterna av en hjärnblödning. Han blev 45 år.

– Livet är jävligt skört och kan ta slut väldigt snabbt. Det som hände är så tragiskt, säger Pierre Andersson, gitarrist i bandet.   

En tröst mitt i sorgen är att Jocke Diener gjorde det han älskade allra mest, in i det sista.

Kjell Diener, Jockes pappa, berättar över telefonen att musik var en del av vardagen i hemmet.  

– Jag spelade dragspel och gitarr. Det var nog så hans musikintresse startade. I tonåren var det hårdrock som gällde och musiken betydde väldigt mycket för Jocke.

Vännen Andreas Karlsson berättar att Jocke och han träffades för drygt 20 år sedan. 

– Jag hängde på fritidsgården i Gamleby och lyssnade när Blizzard repade. Sen började jag också spela. Jocke hade en så galen humor, ibland som bara han och jag förstod oss på tror jag. Det klaffade direkt mellan oss och vi blev bästa vänner. Han lämnar ett stort tomrum.     

Jocke Diener beskrivs av sina musikervänner som en glad, ödmjuk och varm person. Som musiker var han otroligt engagerad, kunnig och lite av en perfektionist. Det skulle vara så bra det bara gick, innan dess var han inte nöjd. Han var under åren med i en mängd olika konstellationer i Västervik. Det var band som Red Leif Zombies, Paganizer, Blizzard och tributebandet Metalica. Pierre Andersson, minns hur han träffade Jocke Diener för första gången i slutet av 1990-talet. 

– Jag hade en inspelningsstudio i källaren på en musikaffär på Storgatan och spelade i ett band som hette Rosebud. Jocke kom med bandet Paganizer för att göra en inspelning. Han var som en frisk fläkt. Glad och positiv.

Gruppen PJPJ är dock färsk. Den bilades i våras lite av en slump. Det var Jocke Diener, Putte Pettersson, Jocke Ringdahl och Pierre Andersson som kom på att de skulle testa att köra några grungelåtar.   

– Just vi fyra hade aldrig spelat ihop. Men låtarna satt på en gång. Lite av ett mysterium faktiskt. Redan efter några veckor hade vi vårt första gig, säger Jocke Ringdahl.  

Begravningen för Jocke Diener hölls i S:t Maria Kapell den 20 september.  

– När den var över satt vi ett gäng och pratade. Det var skönt på något sätt att umgås efteråt, säger Pierre Andersson.

När ännu en tid passerat växte en vilja att ta tag i bandet igen.

– Vi blev så ledsna när han gick bort. Vad skulle vi göra? frågade vi oss. Vi kom fram till att han skulle ha sagt "Kör på!".  

En ny basist tillfrågades, Josef Danielsson. Efter några repetitioner stod det klart att Josef hade en given plats. PJPJ kunde fortsätta som band och en hyllningskonsert spikades. 

– Det blir covers på band som Nirvana, Pearl Jam och Alice in Chains. Det är grunge alltså, nittiotal, och en del rock och punk, säger Jocke Ringdahl.  

Musik var Jocke Dieners stora passion.
Musik var Jocke Dieners stora passion.
Hyllningskonserten

När: Fredag 23 november. 

Var: På restaurang Sahara i Västervik.

Varför: För att hedra bortgångne Jocke Diener. 

Vem spelar: PJPJ från Västervik bestående av Putte Pettersson (sång), Jocke Ringdahl (trummor), Pierre Andersson (gitarr) och Josef Danielsson (bas). 

Några av låtarna som bandet kommer att spela: "Show me how to live" (Audioslave), "Evenflow" (Pearl Jam), "Rooster" (Alice in Chains), "In bloom" (Nirvana) och "Crackerman" (Stone Temple Pilots).  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!