Den som ropar efter mycket...

Krönika2018-12-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna kolumn har stundom hissat centerledaren Annie Lööf till skyarna, som en orädd och principfast politiker. Efter hennes senaste agerande, där hon kräver att Socialdemokraterna ska skriva om sitt partiprogram och bli ett borgerligt parti, börjar tvivlet komma.

Vad vill hon egentligen? Kräver Lööf och centerpartiet att S ska genomföra en politik som inte ens regeringen Reinfeldt var beredd att driva?

Ställer hon så orimliga krav för att omöjliggöra en uppgörelse med Löfven – för att sedan kunna säga att Centern var tvungna stödja Kristerson som statsminister?

Annies karska agerande leder lätt till extraval. Flera partier inklusive Centerpartiet lever farligt.

Samtidigt som regeringsfrågan drar ut på tiden passar Moderater och Kristdemokrater på att lägga sina budgetförslag inför 2019. Den sittande expeditionsregeringen lägger en budget, som håller igång landet och inte innehåller några nyheter. Som det ser ut nu kommer C och L passivt att stödja denna budget, som innehåller nya drastiska skattesänkningar för höga inkomster.

I skrivande stund är det svårt hitta en väg som löser regeringsfrågan. Mest ansvarig för detta är utan tvekan Annie Lööf. Man undrar förstås vart alla förståndiga och stabila centerpartister tagit vägen?

Problemen i svensk politik är emellertid som en sval sommarvind i jämförelse med orkanen i det engelska parlamentet. Theresa Mays dagar verkar gå mot sitt slut. Massavhopp från egna regeringen och kraftig opposition från Labour gör hennes situation ohållbar.

Undertecknad har tidigt tippat att det vore lämpligt med ytterligare en folkomröstning om Brexit. Man kan tycka att den gamla omröstningen borde gälla ännu några år men samtidigt har mycket hänt och ny information om konsekvenser av en Brexit har naturligtvis påverkat opinionen. Helt klart skulle en ny omröstning underlätta den fortsatta hanteringen av Brexit.

Positivt

Boverket har beslutat om ett bidrag till Folkets Park på 780 000 kronor. Dessa pengar ska gå till upprustning, modernisering av den historiska byggnaden Bychan och till att utveckla ungdomsverksamhet och olika evenemang i parken. Samtidigt som vi i Folkparkens vänner hoppades på Boverkets stöd, var beslutet överraskande. Vi får tacka Folkets Hus och Parker för framgångsrikt arbete! Nu gäller det för oss att på ett smart sätt använda pengarna.

Du som har hjärta för Folkets Park är alltid välkommen – och vi behöver hjälp med allt, från gamla trappor till planering av blomsterarrangemang.

Negativt

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, som stöds av SD vill att avdragsrätten för fackavgiften tas bort. På detta sätt vill högern försvaga facket. Tyvärr ser det ut som om Centern och Liberalerna tänker stödja detta reaktionära förslag.