Grafströms gula godbit

- Jag har alltid varit intresserad av bilar, men aldrig ägt en riktig entusiastbil. - Meka är inte min grej så vi har köpt den färdigrenoverad. Det säger radiomannen Bengt Grafström och förevisar stolt den läckert gula Chevan som han och hustru Helene köpte i våras.

Så här ser Chevan ut med suffletten nedfälld.

Så här ser Chevan ut med suffletten nedfälld.

Foto:

Depåstop2006-11-01 07:49

- Bilens fullständiga namn är Chevrolet De Luxe Sport Roadster och årsmodellen är 1932. Den förre ägaren, Jan-Åke Karlsson i Färjestaden, har byggt upp bilen till nyskick av mer eller mindre ett vrak.
- Jan-Åke har lagt ner mellan 2 500 och 3 000 timmar för att få bilen i det här fantastiska skicket, berättar Bengt och förevisar pärlan.
- Bilen har en rak sexa på 60 hästkrafter och treväxlad låda med frihjul. 60 kilometer i timmen är en lagom marschfart, säger Bengt som i sommar kört 60-70 mil på öländska småvägar.
Chevan är också försedd med en så kallad svärmorslucka, och under den ryms ytterligare två sittplatser. Det här var vanligt hos flera bilmärken åren runt 1930, men eftersom den tog bagageutrymmet i anspråk monterades en rejäl koffert på bakre kofångaren. Den som sitter på Bengts bil är förvisso nytillverkad men mycket autentisk. En rolig detalj är också skylten där bak som talar om att bilen har fyrhjulsbromsar, vilken på den tiden gav en vink om att bakomvarande inte skulle ligga för nära.
År 2005 var Jan-Erik Karlsson färdig med renoveringsarbetet och på sommaren var den uppställd på Borgholms torg.
- Jag intervjuade Jan-Åke för ett inslag i programmet Sommartid, men då anade jag knappast att den skulle bli vår ett år senare, säger Bengt Grafström om sin första "entusiastbil".
- Någon sådan har jag nämligen aldrig haft tidigare. Däremot har jag två gamla moppar i garaget, min barndomsmoppe som är en Crescent Sport -58, och en Husqvarna Populär - 57.

Den här skylten ger bakomvarande en vink om att hålla avståndet.
Den här skylten ger bakomvarande en vink om att hålla avståndet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om