Lönnebergakillar ställer ut på klassiker

I påskhelgen är det åter dags för en återkommande klassiker. Bilsport Performance och Custom Motorshow på Elmia i Jönköping. En höjdpunkt för många. Och ett spännande äventyr för bröderna Mattias (19 år) och Patrik Jäderup (16) i Lönneberga. De har nämligen blivit inbjudna att ställa ut sin nybyggda A-traktor. - Jättekul och lite pirrigt förstås, säger de båda.

Under huven är det inga konstigheter. Motorn är en original 230 A, strypt för att inte gå fortare än 30 kilometer i timmen och då varvar den 6 000 varv i minuten.

Under huven är det inga konstigheter. Motorn är en original 230 A, strypt för att inte gå fortare än 30 kilometer i timmen och då varvar den 6 000 varv i minuten.

Foto:

Depåstop2005-03-24 08:20

A-traktorer växer fram som svampar ur jorden i området. Ett populärt fordon bland ungdomar som får möjlighet att börja köra "bil" redan när de är 16 år.
Bröderna Mattias och Patrik Jäderup i Lönneberga bestämde sig för att satsa på ett bygge i höstas och slog till när en härjad Volvo 745 av 1986 års modell dök upp för försäljning.
- Ja, den var lite illa åtgången, men det gjorde inte oss så mycket eftersom vi skulle kapa ner den, berättar Mattias.

Tokjobbat
Under vintern har de kört hårt med kapsåg, vinkelslip och svet.
- Vi skickade mest på skoj in en intresseanmälan till Elmiautställning i Jönköping också, men vi hade väl inte räknat med att komma med, säger Patrik.
Men plötsligt dök det upp ett brev från arrangören om att de var välkomna med sin A-traktor.
- Vi var bara i inledningsskedet av vårt projekt, så vi fick sätta igång och tokjobba i tre månader. Det blev många sena kvällar, fastslår killarna.

Rev bilen
Bilen revs mer eller mindre. Taket är kapat och stommen är kortad 32 centimeter. En ny vägg byggdes upp bakom förarplatsen och rutan kommer från en King Cab.
- Vi har inte använt några specialdelar utan försökt att bygga med originalet som utgångspunkt. Stötdämparna kommer dock från en Volvo 850 och fälgarna är 16 tum istället för normalt 14. Men motorn är en orörd 230 A som är nedstrypt, berättar de två traktorbyggarna.
Motorn varvar 6 000 varv vid 30 kilometer i timmen, så man kan tro att det har varit en Japan under huven och skruvat. De är ju mästare på att få motorer att varva högt.
Killarna i Lönneberga har inte räds någonting på sitt A-traktorprojekt. Till och med lackeringen har de gjort själva.
- Ja, det är extra kul när man gjort allt själv och vi har fått allt precis så som vi velat ha det. Vi är helnöjda med bilen.
På torsdag bär det alltså av till Jönköping där A-traktorn ska vara utställd under hela Påskhelgen. Kanske kan killarna från Lönneberga kamma hem ett pris också.
- Visst vore det kul, men det finns nog många fina byggen som är med och konkurrerar, säger de.

Ett stiligt A-traktorbygge av Mattias och Patrik i Lönneberga som nu ska ställa ut ekipaget på Elmia i Jönköping. Foto: Sören Alvarsson
Ett stiligt A-traktorbygge av Mattias och Patrik i Lönneberga som nu ska ställa ut ekipaget på Elmia i Jönköping. Foto: Sören Alvarsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om