Mats har Vimmerbys snyggaste Hot Rod

Mats Ståhl, Vimmerby, har ett starkt intresse för udda bilar. 1990 skaffade han en stomme av en Ford Rodster 1934 års modell. Sedan började fantasin flöda. När skapelsen var färdig åtskilliga år senare hade den förvandlats till en läcker Hot Rod med V8-motor på sådär 400 hästkrafter.

En hot rod med cirka 400 hästar i V8-motorn. Mats Ståhl, Vimmerby, är riktigt nöjd med sitt bygge och snart väntar sommarturerna igen.

En hot rod med cirka 400 hästar i V8-motorn. Mats Ståhl, Vimmerby, är riktigt nöjd med sitt bygge och snart väntar sommarturerna igen.

Foto:

Depåstop2005-02-05 05:14

- Jag är jättenöjd och kommer nog aldrig att sälja bilen, säger Mats.
Hot Rod är ett begrepp som växte fram på 1940 och 1950-talet och naturligtvis var det amerikanarna som stod för idén. Gamla bilar "hottades" upp i de mest spektakulära former och begreppet Hot Rod har med åren vuxit sig starkt även i Sverige. Det finns speciella klubbar precis som på motorcykelsidan. Byggandet har förfinats, men stuket på bilarna är karaktärisktiskt.
Som att åka i en badbalja ungefär...

Mats Ståhl i Vimmerby har alltid facinerats av olika bilar och 1990 påbörjade han vad som skulle bli ...ja, förmodligen Vimmerbys finaste Hot Rod.
- Då var man ung och lite galen. Jag hade inget fast jobb, men det fick bli pannkaka utan fläskt i vecktal i sträck för att kunna finansiera den där idén, säger Mats.

Han fick alltså tag i ett gammalt underrede från en Ford Rodster av 1934 års modell och en Chevroletmotor (V8) från, tror han, 1972.
Sedan hade Mats hjälp av en del kompisar att justera in alla delar och karrossen är byggd i plast. Suffletten har han själv tillverkat och motorn som standard var på 170 hästkrafter, fick sig en rejäl genomgång. Bara blocket och vevaxel är kvar original. Efter ombyggnaden ger motorn nu omkring 400 hästkrafter och drar vid normal landsvägskörning två liter bensin per mil.
- Jag har aldrig mätt upp motorn, men jag skulle tro att styrkan ligger ungefär där. Det räcker gott och väl, säger Mats.
Runt 200 000 kronor gick kalaset på.
- Jag tror att värdet stått sig, men jag tänker inte sälja. Man gör nog bara ett sådant här bygge i livet och det skulle kännas tungt att göra sig av med den.

Det blir mellan 50 och 100 mil på en sommar, mest runt Vimmerby, men en och annan längre sträcka har det också blivit.
- Det är ingen långfärdsbil precis, men jag har testkört på ett par tävlingar och varit på någon utställning. Det får räcka. Nu njuter jag mest av att ha den här bilen som jag byggt från grunden, säger Mats.
Ljuset är på väg tillbaka, våren är snart i antågande. Snart mullrar en Hot Rod i Vimmerby igen.

Motorn är en Chevrolet V8 där det mesta bytts ut. Två liter milen går det åt under vanlig landsvägskörning.
Motorn är en Chevrolet V8 där det mesta bytts ut. Två liter milen går det åt under vanlig landsvägskörning.
Fakta
Jag är jättenöjd och kommer nog aldrig att sälja bilen, säger Mats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om