Opel Kadett som blir gubbracer

Mats Ståhl i Vimmerby har många järn i elden. Tidigare har vi berättat om hans fräcka bygge av en hot rod. Nu är det dags för kapitel två - renovering av en Opel Kadett av 1975 års modell. - Det är min första bil och nu återstår det inte mycket att göra, säger Mats.

Idag är Opel Kadett en populär och eftertraktad bil bland entusiaster och renoverare. Mats Ståhl har fixat till sin i härligt fint skick.

Idag är Opel Kadett en populär och eftertraktad bil bland entusiaster och renoverare. Mats Ståhl har fixat till sin i härligt fint skick.

Foto:

Depåstop2006-03-10 08:16

Opel Kadett är väl ingen bil som direkt är uppseendeväckande varken när det gäller prestanda eller design.
På 1970-talet alltså när det begav sig...
Men nu lyser det nostalgi lång väg och det har blivit en åtråvärd modell att renovera och äga.
Bilentusiasten Mats Ståhl i Vimmerby har jobbat på sin i tiotalet år, bitvis parallellt med sin hot rod.
- Det är min första bil som jag köpte av brorsan Magnus för 8.000 kronor. Han hade köpt den på Tuna Bilverkstad. Då tyckte man ju att den var rätt så frän och tuff, en ungdomsbil, säger Mats.
Efter att bilen varit i hans ägo under ett antal år började han naturligtvis fundera på att tuffa till den lite. Intresset för renoveringar är stort hos Mats.
- Tanken från början var att montera i en stor V8-motor, men jag kom fram till att det skulle bli för mycket hästkrafter, så grejerna skulle inte hålla och jag tror inte besiktningen hade blivit glada heller. Det slutade med att jag valde en annan lite effektsvagare V8-motor, en 262 smallblock Chevrolet, berättar han.
Vidare har Mats bytt ut både fram- och bakvagn mot Opels Commondore och styrsystemet har gått från snäcka till kuggstång.
- Det roliga i sammanhanget är att den trots att det är mycket ihopkok ser ut att vara original, vilket jag också har strävat efter. Mycket av delarna på Commondore är likartade och går bra att använda. Det blir en riktig gubbracer, säger han.

Färgen går i ilsket grön
- Första gången jag såg bilen omlackad så undrade jag om jag verkligen hade valt den färgen, den är rejält skrikig. Men jag har vant mig och det var ju dåtidens skarpa, klara färger.
Det är snart tioårsjubileum när det gäller renoveringsarbetet.
- Det har stått stilla en längre tid nu, men skulle jag jobba med den intensivt en vecka skulle den bli färdig. Det är inte mycket som återstår, säger Mats.
Vi får väl se om han kommer mullrande i sin ungdomsbil till våren.

Här är det inte riktigt original heller. Sportstolar och sportratt och automatväxel. Nya mattor på golvet
Här är det inte riktigt original heller. Sportstolar och sportratt och automatväxel. Nya mattor på golvet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om