Större lokaler – ett måste för musttillverkaren

Det blev aldrig någon direkt "pandemipaus" för Staffan Samuelson som driver Oxgården, som då drog igång Musteriet i Djursdala. Knappt två år efter starten är det redan dags för expansion.

"Musteriet är en del av besöksanledningen så jag skulle inte kunna sätta upp en plåtlåda, utan det måste passa in i den här känsliga miljön så att det känns naturligt. Det har vi lagt ner mycket energi på." berättar Staffan Samuelson och pekar ut var det nya musteriet ska byggas.

"Musteriet är en del av besöksanledningen så jag skulle inte kunna sätta upp en plåtlåda, utan det måste passa in i den här känsliga miljön så att det känns naturligt. Det har vi lagt ner mycket energi på." berättar Staffan Samuelson och pekar ut var det nya musteriet ska byggas.

Foto: Sofie Olsson

Djursdala2021-12-06 19:00

– Det har kommit folk hela sommaren, med mellan 200 och 300 besökare varje dag, så folk har verkligen hittat hit, berättar Staffan Samuelson när vi träffar honom i Musteriet i Djursdala på en minst sagt strålande, om än kall, vinterdag. 

undefined
"Det märks att det har spridit sig, för folk kommer hit från en radie på ungefär tio mil. Folk kommer från Linköping, Åtvidaberg, Västervik, Loftahammar, Eksjö och Hultsfred." berättar Staffan Samuelson om vilka som besöker Musteriet i Djursdala by.

Ett drygt år efter öppningen 2020 gjorde man en ny satsning på att också kunna erbjuda boende i form av ett vandrarhem.

– Vi totalrenoverade huset under vintern. Det är ett litet vandrarhem och vi är med i Svenska Turistföreningen som ställer som krav på sina anläggningar att de ska ha natur- och kulturvärde.

Satsningen föll väl ut och under sommaren var det fullbelagt på vandrarhemmet. Nu ligger nästa satsning på boende i startgroparna. Ytterligare ett vandrarhem ska byggas alldeles intill det första. 

– Om man ska driva det affärsmässigt så kan man inte bara ha en naturupplevelse och hyra ut en kanot, det blir aldrig några pengar utan mer ideellt arbete. Men kan man erbjuda mat och övernattning så blir helheten lönsam. 

undefined
Det är stor efterfrågan på äppelmust och många kommer och vill musta sina egna äpplen.

Det blir expansion även på musteridelen.

– Efterfrågan på must är stor eftersom de flesta som kommer hit oftast vill dricka äppelmust och det är inte så konstigt i sig – skulle restaurangen heta Bageriet så förväntar man sig att det finns en bulle att äta, säger Samuelson och fortsätter:

– Det var under en väldigt begränsad tid som vi kunde servera vår egen äppelmust. Vi började musta i början på september och sen var den slutsåld i oktober. 

För att möta den stora efterfrågan så har han nyligen inlett ett samarbete med en äppelodlare i Kivik på Österlen.

– Jag var nere där för någon vecka sedan och hämtade två ton äpplen. Nu inför julen har vi mustat över tusen liter.

undefined
"Det känns jätteroligt att det är så uppskattat." säger Staffan Samuelson om Musteriet.

Men med mer äpplen och större produktion så har man också växt ur lokalen där äpplena mustas idag. Större mängd betyder också att det krävs större maskiner. 

– Bara en sån sak som att jag förra året fick gå upp på en stege med en korg som kanske vägde 25 kilo och sen tippa ner det i en kross – man kanske blev stark men jag kände också att jag fick ont i ryggen, då insåg jag att det inte kommer fungera, säger han och fortsätter:

– I år har vi därför köpt en transportör som tvättar äpplena i en automatiserad process och sen matar upp äpplena på ett band och sen trillar det ner i korgen och så vidare. Men det kräver större utrymmen och därför har vi ritat på en ny lokal.

En transportör blev nödvändig, eftersom det tar på kroppen att för hand kasta i äpplen i krossen. Nu blir mustningsprocessen enklare.
En transportör blev nödvändig, eftersom det tar på kroppen att för hand kasta i äpplen i krossen. Nu blir mustningsprocessen enklare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!