20 år sedan skidbacken lades ner

20 år har gått sedan Djursdalas skidbacke var igång. Två eldsjälar som var med på slutet av den alpina verksamheten minns tillbaka.

Gamla skidbacken i Djursdala idag. 
Stefan Karlsson (till vänster) och Christer Holm minns tillbaka på tiden med skidbacken. 
År 1997 kostade ett liftkort 40 kronor i backen.

Gamla skidbacken i Djursdala idag. Stefan Karlsson (till vänster) och Christer Holm minns tillbaka på tiden med skidbacken. År 1997 kostade ett liftkort 40 kronor i backen.

Foto: Sofie Olsson

Djursdala2020-03-09 20:00

Grannarna Stefan Karlsson och Christer Holm tittar i gamla tidningsutklipp. I en artikel daterad till januari år 2000 syns Stefan Karlsson i en snöfri skidbacke. 

– Det måste varit det sista året som vi hade tänkt att köra, säger Christer Holm. 

Skidbacken drevs helt ideellt av den alpina sektionen i Djursdala SK. Verksamheten startade igång under 70-talet. Stefan Karlsson och Christer Holm var aktiva i sektionen i slutet av skidbackens levnad. 

– Vi höll nog på i nästan tio år, säger Stefan Karlsson. 

Det var mycket arbete med att packa snön för att backen skulle bli åkbar.

– Vi låg och körde fram och tillbaka med skoter och packade, berättar Stefan Karlsson. 

– Det som var lite tråkigt var just det här, framförallt sista åren, när vi hade packat och hållit på. Det tog 14 dagar innan vi fick i ordning det helt. Sen kom det världens mildväder lagom tills vi skulle öppna till helgen. Vi hade bara öppet en lördag det sista året, berättar Holm. 

Under vintrar med bra snötillgång höll backen öppen fyra gånger i veckan och lockade många skidåkare från både närområdet och Västervik. 

– Vi hade mycket åkare från Västervik. Det var ju närmsta backen innan Kisa, säger Holm.

Backen hade tre liftar när det begav sig. Två gick nerifrån den undre backen och ytterligare en som anslöt upp till toppen. När beslutet om att lägga ner verksamheten kom plockades liftarna ner.

– De liftarna vi hade fick anläggningen i Kisa mot att dem plockade ner dem, säger Karlsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!