– Det här är jättebra, man vill ju gärna komma ut i naturen och det blir så mycket roligare om man kan förklara vad man ser, säger Linn Carlsson, som tagit med sig mask- och insektsintresserade sonen Hugo, fyra och ett halvt, på Natursnokarna.
Fina orkidéer som heter nattviol, stora gräshoppor, pyttesmå spindlar och en imponerande håla som vildsvinen bökat upp i marken fascinerade både barn och vuxna.
– Det är grejen med Natursnokarna, att barnen har med sig en vuxen och att man upplever naturen tillsammans. Det här är första gången vi provar och efter det ska vi utvärdera om vi ska fortsätta, säger Carina Beijer, vice ordförande i Sevedebygdens Naturskyddsförening.
Naturskyddsföreningens familjeaktivitet ligger precis rätt i tiden, tror hon. Å ena sidan är det många barn och vuxna som nästan aldrig är ute i skog och mark, å andra sidan upplever hon och andra naturentusiaster att intresset växer.
– Barn och vuxna pratar mer miljö och natur, och det är läge att fånga upp det intresset. Det är kul att uppleva naturen tillsammans och bara vara. Och tillsammans kan vi hjälpas åt att ta reda på vad det är vi ser.
Stora och små natursnokare letade löv att identifiera och tittade på insekter i luppburk. De som ville kunde också ta Naturfalken, ett slags simborgarmärke i artkunskap.
Natursnokarna var en del i sommarlovsaktiviteterna för barn och unga, som Djursdala Samhällsförening och ortens idrottsförening sökt och fått bidrag till.
– Förra året hade vi sex aktiviteter, i år dubbelt så många. Vi kör bland annat fotboll, kyrkmöss på kyrkvandring, dans, pingis, mete, historisk filminspelning och kanotfärd med övernattning i samarbete med andra föreningar, som här på Natursnokarna. Responsen och engagemanget från privatpersoner har gett mersmak och förra årets fotbollsskola är ett exempel som redan gett effekt – nu finns det fotbollsträning för barn i Djursdala igen, säger Sandra Carlsson, Djursdala samhällsförening.