De gör 25 mil i sadeln för "Hjärtebarn"

Under tio dagar ska ryttarna Erica Svensson och Sofia Larsson ta sig runt 25 mil från Djursdala hem till Örebrotrakten och samla in pengar till Hjärtebarnsfonden.

Erica Svensson och den sjuåriga valacken Gazoline som gör sin första riktigt långa tur.

Erica Svensson och den sjuåriga valacken Gazoline som gör sin första riktigt långa tur.

Foto: Magnus Strömsten

Djursdala2019-06-20 08:00

Äventyret kallar de Hjärtebarnsritten och i år genomför de resan för femte gången.

– Idén föddes när vi var på väg till en ridtävling. Vi pratade om att det vore kul att göra en ritt med karta och kompass. Första året var målet att ta oss till en kompis i Västergötland. När vi fixat kartor så insåg vi att det var nästan 30 mil att rida, men det avskräckte oss inte och vi klarade att genomföra det till slut, säger Erica Svensson.

Årets ritt började i onsdags från Ungsbo utanför Djursdala.

– Vi har klarat att genomföra ritten alla år utom det andra. Då hade vi Vimmerbytrakten som mål, men fick avbryta när en av hästarna blev halt. Därför börjar vi i Småland i år och rider hemåt, säger Sofia Larsson.

Vilka utmaningar möter ni under vägen?

– Det kan hända mycket då vi inte vet hur det ser ut på vägen vi tagit ut på kartan. Men vi är problemlösare och fixar det mesta, säger Erica Svensson.

Hur klarar hästarna resan?

– Vi lägger upp etapper på mellan tre och fyra mil om dagen med flera vilopauser på vägen. Sedan har vi två hela vilodagar. Det gäller att vara lyhörd och göra det på deras villkor, säger Sofia Larsson.

Varför heter det Hjärtebarnsritten?

– Vi gör en insamling till Hjärtebarnsfonden eftersom jag har syskonbarn som är hjärtsjuka. Målet är att matcha fjolårets summa på 53 106 kronor, säger Erica Svensson.

Under tio dagar ska Erica Svenson och Sofia Larsson ta sig de 25 milen hem till Örebrotrakten.
Under tio dagar ska Erica Svenson och Sofia Larsson ta sig de 25 milen hem till Örebrotrakten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!