Ekohuset i Djursdala: "Vi har verkligen hittat hem"

En liten grusväg utanför Djursdala leder oss inte bara genom ett landskap med öppna fält och prunkande grönska. Följer vi grusvägen till dess ände hamnar vi nämligen hos familjen Fransson och deras nybyggda ekohus, Hella. Välkomna på ett besök och låt er inspireras av miljötänket och naturen. "Vi har verkligen hittat hem här".

Familjen Fransson bestående av Svante, Ulf, Cecilia och Ingmar utanför sitt nybyggda ekohus i Djursdala. Dottern Agnes har flyttat hemifrån men kommer gärna på besök och har hjälpt till under bygget av huset.

Familjen Fransson bestående av Svante, Ulf, Cecilia och Ingmar utanför sitt nybyggda ekohus i Djursdala. Dottern Agnes har flyttat hemifrån men kommer gärna på besök och har hjälpt till under bygget av huset.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Djursdala2024-07-21 19:00

– Vi skulle egentligen inte köpa någon sommarstuga här i Vimmerby utan bara åka förbi på vägen ner till Ulfs föräldrar och kolla för kul skull, berättar Cecilia Fransson, när vi satt oss ner i deras inglasade matrum med glänsande röda körsbär i en skål på bordet.

För 12 år sedan bodde Cecilia och Ulf Fransson med deras tre barn i en villa i Linköping och råkade av en slump hitta ett gammalt soldattorp i Djursdala på bostadssajten Hemnet.

– Men det är ju som att åka och kika på en söt hundvalp, vi kom hit och blev helt förälskade. Och så skulle vi bara lägga ett bud, för kul skull, och sen blev det ju vårt då.

Under många år har familjen Fransson använt torpet i Djursdala som sommarstuga och tillflyktsort men ganska snart började mer och mer tid spenderas här. Tankarna om att flytta hit på heltid formades och för fem år sedan tog de det slutgiltiga beslutet.

– Soldattorpet är ju ganska spartansk och vi kände inte heller att vi ville börja bygga till och bygga om det. År 2016 byggde vi huset som vi kallar "badstugan" med ett ordentligt duschrum, tvätt och bastu som komplement till torpet. Vi båda är väldigt intresserade av byggnadsvård och ser skönheten i det gamla så vi kände att vi ville fortsätta på det sättet och bygga ytterligare hus istället för att bygga till och förvanska soldattorpet som ju är så fint som det redan är, säger Ulf Fransson.

undefined
Ett projekt som varat under fem år har i princip nått sitt slut. "Vi är inte riktigt helt klara än, vi har trädgården kvar och lite småfix här och där men i det stora hela är allt på plats", säger Cecilia Fransson.
undefined
Det ensamma soldattorpet till vänster har fått sällskap av två nya byggnader: "badhuset", till höger, som byggdes år 2016 med dusch, tvätt och bastu och nu den nya huvudbyggnaden i mitten. "Vi har fått mycket inspiration från gårdar härikring vad gäller utformningen och placering av byggnaderna", säger Ulf Fransson.

Familjen Fransson är inte bara intresserade av byggnadsvård och att bevara ett hus historia. När de byggde sitt nya hus har även ett starkt miljötänk funnits med från start:

– Vi har velat bygga med så mycket naturmaterial som möjligt och undvika plaster och produkter som är allmänt dåliga för klimatet och miljön. Betong har ju till exempel en väldigt hög klimatpåverkan så det ville vi inte använda till grunden, även om det är praktiskt. Vi använde oss istället av naturstenar, stora grundstenar, bland annat från en gammal ladugård som vi la som grund.

undefined
Såhär såg det ut när grunden för ekohuset las. De stora naturstenarna/grundstenarna hittade Ulf och Cecilia Fransson på nätet på lite olika ställen, vissa kom från en gammal ladugård och några fraktades hit från Kisa.
undefined
Huset är byggt med så mycket naturmaterial som möjligt där trä, lera, sten och tegel fått stort utrymme.

Huset är i stort byggt av trä och lera och både väggarna och golvet inne i huset består av lera som målats med äggoljetempera. Ulf och Cecilia Fransson beskriver lera som ett väldigt traditionellt byggmaterial som använts vid husbyggen under lång tid men som nu på senare år fått stå tillbaka för mer moderna lösningar och material - ofta kopplade till kemikalier, plaster och högt klimatavtryck.

– Vi har även köpt och använt mycket återbrukat material under bygget av huset. Grunden som sagt men även pannorna till taket. Golvet i hallen är tegel som kommer från ett hus som revs här i byn, säger Cecilia Fransson.

undefined
Gammalt tegel från ett rivningshus från byn har fått nytt liv som hallgolv hos Familjen Fransson. "Det är jättekul att använda återbrukat material, speciellt när det har en sådan lokal förankring", säger Ulf Fransson.
undefined
Återbrukat tegel har får nytt liv på huset i Hella. "Teglet har suttit i 100 år på ett annat hus och förväntas sitta här nu i 100 år till. Tar man bara hand om materialet och underhåller så behöver man inte köpa nytt", säger Cecilia Fransson.
undefined
Både golvet och väggarna inne i huset är gjorda av lera. Lera är ett material som tar lite längre tid på sig att torka och katten Ivan passade då på att lämna ett litet minne efter sig.

Det är tydligt att det hela tiden funnits ett stort och brinnande intresse hos paret Fransson, för helt enkelt har det inte alltid varit.

– Det har varit svårt att få tag på vissa saker och det är relativt få hantverkare som känner till dessa metoder. Det börjar komma en del ekologiska byggvaruhus som vi beställt en del produkter ifrån men det är klart, det har krävt mer tid och pengar än om vi bara hade köpt de mer vanliga och moderna produkterna som finns på marknaden, säger Ulf Fransson.

– Vi har dock alltid varit inne och frågat hos byggvaruhusen och när vi kunder börjar efterfråga mer miljömässiga produkter kommer det ju att komma mer och mer. Nu finns det till exempel en bygghandel här i Vimmerby som har tagit hem den trä-isolering som vi använt i det här huset, kanske för att vi varit där och efterfrågat de här typerna av produkter, säger Cecilia Fransson.

I och med att Cecilia och Ulf använt sig av material och metoder som inte är helt vanliga och inarbetade på marknaden har det även resulterat i att de behövt lära sig och göra mycket själva.

– Vi har sökt mycket information på nätet, hittat kontakter som byggt på samma sätt som vi velat göra och bollat med dom samt gått kurser för att lära oss mer om en speciell teknik.

Medan vi sitter där vid köksbordet och pratar påminner tuppen oss om sin närvaro och vid rundvandringen i huset är det bara grönska som syns i alla riktningar när vi kollar ut genom fönstren.

– Det är nog det som vi alla gillar så mycket med det här stället, att vi verkligen är i naturen och får se årstidsskiftningarna på nära håll och bara vara i det här fantastiska landskapet. Ja vi har verkligen hittat hem här, säger Cecilia Fransson.

undefined
"Jag tjatade i ungefär 15 år om att jag ville ha får innan jag fyllde 50 år och i mars fyllde jag 50 och då skaffade vi också får", berättar Cecilia Fransson och skrattar.
undefined
Svante och Cecilia Fransson matar fåren. "Det bästa med att bo här är miljön", säger Svante, 10 år.
undefined
Tuppen påminde oss om sin närvaro vid ett flertal gånger under besöket. De kuttrande hönorna som gick och pickade fridfullt bidrog med sitt lugn.
undefined
Svante med sin favorithöna som han beskriver som väldigt lugn och snäll.
Tips för eko-byggnation

Familjen Franssons bästa tips till dig som vill bygga miljövänligt:

• Ifrågasätt de moderna sätten och produkterna och utmana byggbranschen

• Läs på och leta efter alternativa material, produkter och lösningar som är mer miljömässigt försvarbara

• Bygg för att huset ska stå länge med material som har långt liv

• Använd mycket naturmaterial såsom trä, sten och lera

• Köp återbrukat material, en gammal tegelvägg från ett rivningshus kan till exempel bli ett fint hallgolv

• Prata med andra och rådgör med människor som har koll på olika tekniker och material

För mer inspiration hittar ni familjen Fransson på instagram under: @ekobyggethella

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!