Femmorna laddar om inför länsfinalen

Kunskapen om drottning Kristina avgjorde kampen mellan Djursdala och Kalmar i andra semifinalen i Vi i femman. Sex poäng i ”Stegen” och saken var klar. Djursdala är i länsfinal. ”Jag tror det avgörs i Stegen på tisdag också”, säger Sven Höglander.

En ledig dag efter semifinalsegern.

En ledig dag efter semifinalsegern.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Djursdala2019-02-01 21:00

Det är dagen efter segern mot Rinkabyholmsskolan klass 5 A och Djursdaladuon Frida Fredriksson och Sven Höglander har börjat smälta gårdagens glädjefnatt.

Har ni kunnat sova i natt?

– Jag tyckte det var skönt att få lägga sig i sängen när vi kom hem igår och har sovit jättebra, säger Sven och lagkamraten Frida berättar att hon lyxat till det med sovmorgon och trippelchoklad.

– Och jag åt en semla efter frukost och har åkt motorcykel idag. Eftersom vår lärare är kompledig får vi också ledigt idag, säger Sven.

LÄS ÄVEN:Djursdala till final efter nervpärs

Extra chans att pusta ut efter den otroligt jämna och plågsamt spännande semifinalen, som fick pulsen att bli nästintill ohälsosamt hög hos publiken, med andra ord.

– Vi gled ju bakom dem, med bara några poäng, hela matchen. När vi förstod att vi vunnit kändes det bara ”yes”, säger Frida.

– Ja, när de tryckte på sexpoängsnivån och det stod 31-31 vågade jag knappt andas, men de hade ju koll på att det var drottning Kristina, fantastiskt kul, säger Fridas pappa Karl-Oskar Fredriksson.

Men ni då, hur nervösa var ni?

– Det var ju spännande och lite nervöst. Men jag tycker Sven är så lugn, vi kompletterar varandra bra, säger Frida.

På vilket sätt kompletterar ni varandra?

– Sven är bra på sport och nyheter, jag kan också vara bra på nyheter, men glömmer ibland, säger Frida.

– Frida kan mycket historia, matte och geografi, säger Sven.

Även förra året tävlade Djursdala skola på länsnivå i Vi i femman, då kom laget till kvartsfinal. Att den lilla skolan, som för några år sedan var nedläggningshotad, nått framgångar i kunskapstävlingen tror Sven och Frida beror på flera saker.

– Det är en bra skola, och vår lärare Malin (Linderson) är jättebra. Hon är snäll, men kan vara sträng också, man har roligt med henne och hon är bra på att lära ut.

Har ni haft stor hjälp av eleverna som tävlade förra året i Vi i femman?

– Definitivt. De har berättat hur det går till och hur man kan tänka. Men nu känner vi ju också att vi är vana, man vet vart man ska gå. Det är samma studio, samma radio – och jag gillar att prata i radio, säger Frida.

Det är inte bara studion som är densamma. Motståndarna i länsfinalen kommer från samma skola, Rinkabyholmsskolan i Kalmar.

– Det enda vi inte provat är att förlora. Det skulle vara annorlunda, det vi ju inte hur det känns. Men det är roligt att vi kommit så här långt och är en av de två bästa klasserna i länet, säger Sven.

Hur laddar ni inför matchen?

– Som vi gjort tidigare, men man får inte proppa in för mycket i huvudet, då känns det som det läcker ut, säger Frida.

Femmorna från Djursdala inför semifinalen, som blev en riktig rysare.
Femmorna från Djursdala inför semifinalen, som blev en riktig rysare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!