Följ med på lodjursspårning i Djursdalaskogarna

I skogen runt Skänninge har en privatperson upptäckt stora spår i snön under en skidtur. Länsstyrelsens kvalitetssäkrare Roger Lundberg kommer till platsen för att utreda vilket djur som lämnat spåren.

Utställda kameror är också till hjälp vid inventeringsarbetet. Men allra säkrast är det med tydliga spår i snön, här ett spår från ett annat tillfälle.

Utställda kameror är också till hjälp vid inventeringsarbetet. Men allra säkrast är det med tydliga spår i snön, här ett spår från ett annat tillfälle.

Foto: Privat

Djursdala2021-01-20 19:00

Tipsaren tror att det är vargspår, men det konstaterar snabbt Roger Lundberg, kvalitetssäkrare av rovdjursobservationer, att det inte är. Det visar sig att det är lodjursspår. Han förklarar varför många ofta tror att det är vargspår;

– Är det kramsnö eller blöt snö så blir spåret mycket, mycket större plus att lodjuret ibland när det är kramsnö fäller ut sina klor och då ser det mer ut som ett hundspår.

undefined
Blötsnön gör att tassavtrycken blir något mer otydliga.

Är det mycket lodjur här i trakterna?

– Det har varit flera observationer nu mot vad det har varit tidigare år. Vi är inne i ett område som tillhör Djursdala socken och här har vi haft flera observationer på flera ställen. 

God tillgång på mat och lite jakt har gjort att lodjuren ökat i antal, enligt Lundberg.

Vi kommer fram till spåren i skogen. Roger Lundberg berättar hur proceduren går till.

– Om jag ser ett sånt här spår så ska jag ta lite bilder på det, på tassavtrycket. För att se om det är en eller flera lodjur som gått så får jag följa spåret en viss bit för att se om spåret delar sig. Om spåret delar sig så får man följa det ena spåret en bit, sen går man tillbaka och följer det andra för att se så det inte delar sig igen – då kan det vara tre eller fyra lodjur. 

undefined
När det är blötsnö så ser lodjursspåren betydligt större ut än de egentligen är, vilket gör att många förväxlar de med vargspår.

Den här gången rör det sig bara om ett ensamt lodjur som passerat. Troligtvis en ensam hane. Med hjälp av en GPS får Roger Lundberg exakt koordinater på vart spåren finns.

– Sen lägger jag in det här i en databas med alla uppgifter.

Att hålla koll på när det kommer snö är viktigt.

– Vi får ha koll på när det kom snö sista gången, för det måste vi också lägga in i systemet, säger Lundberg. 

Tack vare den informationen och en tidsangivelse från när spåret upptäcktes så går det att räkna ut att lodjuret troligtvis passerat under natten mellan söndag och måndag.

undefined
Roger Lundberg började intressera sig för att spåra när han själv upptäckte ett lodjursspår för första gången. Nu har han flera års erfarenhet.

Länsstyrelsen är ansvarig för förvaltningen av stora rovdjur. Inventeringen i form av spårning blir en viktig del av förvaltningen och för att kunna ta beslut om till exempel skyddsjakt eller licensjakt. I år har länsstyrelsen tagit beslut om att åtta lodjur får skjutas i Kalmar län under licensjakten som pågår mellan 1 mars och 31 mars.

Roger Lundberg är själv jägare privat, men lodjur jagar han inte.

– Det är många som frågar det. Men jag är neutral i det för jag träffar folk av olika slag; vissa som är emot jakten på lodjur och såna som är för.

Här syns tydliga spår från hur lodjuret stannat till vid en granruska och kissat för att markera.
Här syns tydliga spår från hur lodjuret stannat till vid en granruska och kissat för att markera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!