Väljarna sprider rösterna mellan de tre olika valen

I riksdagsvalet röstade var fjärde Djursdalabo på Sverigedemokraterna, men bara var tionde på Centern. I kommunvalet är det mer än tvärtom. Där röstar bara var tionde på SD medan fyra av tio lägger sin röst på Centern. I regionvalet fick KD dubbelt så många röster som Centern.

Djursdala är ett av de valdistrikt i kommunen där röstspridningen är som störst. Det är tre helt olika vinnare i valen till riksdag, region och kommun. Elin Wihlborg är professor i statsvetenskap och hon tror det beror på flera olika faktorer, bland annat att folk inte känner att deras vardagliga verklighet syns i debatten.

Djursdala är ett av de valdistrikt i kommunen där röstspridningen är som störst. Det är tre helt olika vinnare i valen till riksdag, region och kommun. Elin Wihlborg är professor i statsvetenskap och hon tror det beror på flera olika faktorer, bland annat att folk inte känner att deras vardagliga verklighet syns i debatten.

Foto: Jimmy Karlsson / Åke Karlsson

djursdala2022-09-17 05:30
undefined
Tre olika vinnare sticker ut i både Djursdala och Rumskulla/Pelarne, men med den skillnaden att Centern är kommunal vinnare i Djursdala och Moderaterna i Rumskulla.

Så ser det ut i det lilla valdistriktet Djursdala i Vimmerby kommun när vi grottar ner oss i valresultatet. Runt 250 personer har röstat och valdeltagandet ligger mellan 76 och 79 procent.

Desto större är skillnaden för hur väljarna valt att rösta mellan valen. Varje val har sin vinnare. SD i riksdagsvalet, KD i regionvalet och Centern i kommunvalet.

En liknande bild går att se i flera av de mindre valdistrikten. Exempelvis Rumskulla Pelarne. Där är Moderaterna klart starkast i kommunvalet, medan SD tar hem riksdagsvalet och KD dominerar regionvalet. 

Rent matematiskt pekar det på att ett antal väljare i Djursdala röstat på Centern kommunalt och SD till riksdagen och i Rumskulla har ett antal M-väljare lokalt valt SD till riksdagen.

Vimmerby Tidning for till Djurdala för att höra vad ortsborna tror om de vitt spridda rösterna.

– Det är för mycket polarisering på vänster och höger och på det Centern som vill ha en bred mitt. Det förstår inte folk. Däremot förstår de när SD pratar om sex spänn lägre pris vid bensinpumpen, säger en man vi träffar på parkeringen utanför kyrkan.

– Kommunalt tror jag folk ställer sig bakom Jacob Käll som bor här och man tänker nog mycket på skolan också, säger han.

undefined
"Jag förvånad över att så många röstade på SD, det trodde jag inte. Det är en sak i områden med problem, men här i Djursdala är ju hur tryggt som helst" säger en Djursdalakvinna Vimmerby Tidning möter vid kyrkan.

En kvinna som kommer förbi betonar samma sak.

– Vi måste vara rädda om Centern. De står för landsbygden och det är viktigt så att vi får ha skolan kvar, men varför väljarna röstar så olika vet jag inte.

Hennes kollega vill inte uttala sig alls.

– Nej, jag vet inget om det där, säger hon.

En stund senare kommer en annan kvinna som själv röstat olika mellan valen.

– Jag har röstat på två olika partier och jag tror att folk gör det för att de ser olikheter mellan partierna i de olika valen och att man inte är bunden till ett och samma parti längre, säger hon.

– Sen blev jag förvånad över att så många röstade på SD, det trodde jag inte. Det är en sak i områden med problem, men här i Djursdala är ju hur tryggt som helst, säger hon.

undefined
Elin Wihlborg är professor i statsvetenskap och säger att partier som bildas lokalt brukar vara en stor anledning till röstspridning, men också att enskilda personer kan påverka mycket i kommunvalen.

Elin Wihlborg är professor i statsvetenskap och forskare vid Linköpings universitet. Hennes bild av röstspridningen både stämmer och inte stämmer med väljarnas beteende i Djursdala och Rumskulla-Pelarne.

– Normalt sett brukar röstspridning bero på att ett parti som "Kommunens Bästa" eller något sånt drar många röster. Men nåt sånt finns inte här. Utan här bottnar det nog mer i en skillnad mellan det lokala och det nationella, där det i det senare finns en tydligare polarisering och en tydligare skillnad mellan vad partierna står för och vill, säger Elin Wihlborg.

– I det kommunala kan det ofta var en person man känner förtroende för som drar och att KD sticker ut i regionvalet är naturligt eftersom vården är deras profilfråga och många människor känner igen sig i vårdköer och liknande.

– Vi brukar också säga att röstspridning kräver en medveten väljare som gör tre val istället för ett. Men det kan även vara att man gör ett negativt val, alltså en misstroröst mer utifrån en samhällsutveckling än ren partipolitik. Det kan vara att butiken, vårdcentralen eller något annat försvinner eller att mobiltäckningen är dålig och folk tycker att deras verklighet inte syns i debatten. Det tror jag kan vara en förklaring till att SD sticker ut i riksdagsvalet i de här orterna.

Här sprids rösterna mest

Distrikt            Riksdag            Region             Kommun

Djursdala:       SD 24,4            KD 32,9            C 38,8

Rumsk/Pel.:   SD 27,4            KD  28,3           M 24,7

Frödinge:         SD 25,1           S 21,6               C 24,2

Tuna:                SD 26,2           S 22,6               M 19,7

Locknevi:         SD 34,0           SD 22,1            M 20,4

Noterbart: I samtliga fem distrikt i Vimmerby stad är S största parti i alla tre valen.

(Källa: Valmyndigheten)

Karta: Djursdala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!