Joel visar björnmöten och naturpärlor

Vilda finska björnar, färgsprakande norrsken, isländska vattenfall och pärlor från den svenska fjällvärlden – när Joel Hallingfors, 23, kommer hem till Djursdala för att visa naturbilder blir det vilt värre.

Isländska vattenfall.

Isländska vattenfall.

Foto: Joel Hallingfors

Djursdala2018-10-02 09:00

Den som är sugen på cafékväll i Betel i Djursdala på torsdag kväll kan räkna med en riktig fotoupplevelse. Kvällens dragplåster är Joel Hallingfors, som till vardags studerar foto i Norge.

Intresset för natur och framförallt fåglar har han haft hela livet, men landskapsfotograferingen har utvecklats de senaste åren, framförallt under de somrar han arbetat på Naturum i Abisko.

– Jag började med fågelfoto för tre år sedan, samtidigt som jag alltid haft ett starkt intresse för natur och friluftsliv. Därför valde jag att gå en naturfotoutbildning på en folkhögskola i Alta i Nordnorge förra året. Där utvecklades mitt fotograferande till att även ta landskapsbilder och andra former av naturfoton.

Under utbildningen blev det många turer både i Nordnorge, men även till USA och Island i jakten på spännande motiv inom den inte helt enkla fotogenren.

Joel Hallingfors lyckades dock så bra att han utsågs till årets stipendiat på fotolinjen, och går nu ett extraår på skolan.

– Det funkar som ett ”mellanled” mellan elever och lärare.

Men om det blir fotografering på heltid efter utbildningen återstår att se.

– Förmodligen kommer inte mitt fotograferande att vara högsta prioritet, utan istället en stark hobby vid sidan av ett vanligt jobb.

Och vad vill du visa när du kommer hem till Djursdala?

– Allt som den nordiska naturen har att erbjuda. Finska vilda björnar, pärlor från den svenska fjällvärlden och vattenfall på Island, bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om