Under torsdagen publicerade organisationen Folkspel färska siffror om hur mycket pengar den svenska idrottsrörelsen har fått genom att sälja bingolotter och Sverigelotter. Från hösten 2021 till våren 2022 handlade det om totalt 320 miljoner kronor.
I Vimmerby kommun är det tre föreningar som sticker ut:
Djursdala SK – 122 830 kronor.
Vimmerby Hockey – 115 711 kronor.
Södra Vi IF – 91 649 kronor.
DSK:s ordförande Fredrik Milton säger så här om de nya siffrorna:
– Det betyder jättemycket för oss. Pengarna från bingolotterna är vår största inkomstkälla och ligger 30-40 procent högre än sponsringen.
Har det alltid varit så?
– Nej, det här är en medveten satsning som vi har gjort det senaste året för att bygga upp kassan och möjliggöra investeringar på Dalavallen. 122 000 är nytt rekord, vilket förstås är jättekul. De aktiva i föreningen har gjort ett fantastiskt jobb.
– Om vi tittar historiskt vet jag att klubben fick in 40 000–50 000 kronor om året i början av 90-talet, när Bingolotto var som störst. Det var också jättemycket pengar. Sedan sjönk inkomsterna. För några år sedan var det nere på 10 000 kronor om året. Nu har vi ökat igen.
Vilka satsningar har ni kunnat göra tack vare Bingolotto-pengarna?
– Bland annat har vi dragit ut el till garaget, bytt ut element och renoverat duscharna. Det hade inte varit möjligt annars. Sedan har allt i samhället blivit dyrare, vilket även vi känner av.
Vilka baksidor ser du med lottförsäljningen?
– Det skapar en hel del arbete. Inte minst för vår kassör som måste hålla koll på alla swishbetalningar som kommer in. För att inte trötta ut varken medlemmarna eller köparna har vi valt att göra punktinsatser, vid de stora uppesittarkvällarna. Det skulle inte funka att försöka sälja lotter varje vecka.
Precis som många andra föreningar kämpar DSK med de stigande elpriserna. Därför har klubben en delvis ny strategi inför vintern.
– Vi har försökt stänga ner Dalavallen så mycket det bara går, genom att sänka temperaturen och inte ha igång varmvattenberedaren. Det hade bara varit onödigt. Vi har dessutom släckt elabonnemanget på festplatsen, vilket vi sparar 12 000 kronor på varje år. Om det blir någon Djursdalafest framöver får vi hyra ett dieselverk istället. I dessa tider måste man vrida och vända på allt, säger Fredrik Milton.