Musteriet är en besöksmagnet: "Bättre än förra året"

Ett gäng lador tätt sammanpackade på liten yta kan få de flesta bilister att sakta in. Kulturarv och mat blir besökarens belöning.

Stefan Karlsson, Liselott Holm och Christer Holm tar sig ett glas och en matbit.

Stefan Karlsson, Liselott Holm och Christer Holm tar sig ett glas och en matbit.

Foto: Sven Vejde

Djursdala2023-07-21 18:00

 En syn av svunnen tid möter den bilist som kommer nedför backen mot Djursdala by. Väl bevarat med en atmosfär av lugn och ro och en air av historiskt arv. Långt från den moderna stadens puls. Här ligger Musteriet. Restaurang, musteri och boende lockar besökare från när och fjärran.

– Det kommer folk varje dag. Det är helt klart lite bättre än förra året, säger Staffan Samuelsson ägare till Musteriet. En solig dag kommer många. Färre när regnet hänger i luften.

undefined
Staffan Samuelsson är ägare till Musteriet

Djursdala by är kulturskyddad med en historia från medeltiden. En i princip delvis bevarad dubbelradby som var vanlig innan laga skiftet och storskiftet slog sönder den klassiska bygemenskapen i Sverige och skapade avstånd och ensamhet mellan människor permanent i på landsbygden. Ladugårdarna intill vägen står tätt packade med några dryga armslängder avstånd från varandra som viskande till besökaren – ensam är inte stark – för den lyhörde. En tradition från 1500-talet som finns kvar här är den årliga bystämman den 1 maj för att redovisa och besluta om årets händelser. Idag bor 400 människor här som uppskattar att det finns en restaurang på gångavstånd.

– Vi går hit på fredagar efter jobbet. Då slipper man laga mat, säger Liselott Holm i sällskapet som alla bor i Klockartorp en kilometer bort. Vi har kortare väg till krogen än vad de har i Vimmerby. Det är lyx att så enkelt kunna gå ut och äta på en bra krog så nära.

undefined
Gågatan i en radby.

– De är stammisar, säger Staffan Samuelsson ägaren till Musteriet. Mitt mål är att det ska gå att trivas på landsbygden. Det ska gå att leva här också. Staffan Samuelsson har hållit på i närmare 30 år i besöksnäringen och berättar att i husannonserna omnämns ofta att det finns en krog i grannskapet och det gör att husen är mer lättsålda. Besökare kommer i en radie på 5-10 mil från Djursdala by men också utländska turister. Vid sidan av restaurangverksamheten finns som namnet säger ett musteri. 25 ton äpplen per år blir till must som förpackas i boxar.

– Äpplen ses ju som ett problem i Sverige. De ligger bara i villaträdgårdarna och ruttnar. En gåta! Vi omvandlar svenska äpplen till must som går att sälja! Men restaurangen är en magnet helt klart också. En smålänningen som de tycker om räksmörgåsar, vet att det finns en god sådan här. Och vill ta sig lite tid och åker hit!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!