Musteriet Àr en besöksmagnet: "BÀttre Àn förra Äret"

Ett gÀng lador tÀtt sammanpackade pÄ liten yta kan fÄ de flesta bilister att sakta in. Kulturarv och mat blir besökarens belöning.

Stefan Karlsson, Liselott Holm och Christer Holm tar sig ett glas och en matbit.

Stefan Karlsson, Liselott Holm och Christer Holm tar sig ett glas och en matbit.

Foto: Sven Vejde

Djursdala2023-07-21 18:00

 En syn av svunnen tid möter den bilist som kommer nedför backen mot Djursdala by. VĂ€l bevarat med en atmosfĂ€r av lugn och ro och en air av historiskt arv. LĂ„ngt frĂ„n den moderna stadens puls. HĂ€r ligger Musteriet. Restaurang, musteri och boende lockar besökare frĂ„n nĂ€r och fjĂ€rran.

– Det kommer folk varje dag. Det Ă€r helt klart lite bĂ€ttre Ă€n förra Ă„ret, sĂ€ger Staffan Samuelsson Ă€gare till Musteriet. En solig dag kommer mĂ„nga. FĂ€rre nĂ€r regnet hĂ€nger i luften.

undefined
Staffan Samuelsson Àr Àgare till Musteriet

Djursdala by Ă€r kulturskyddad med en historia frĂ„n medeltiden. En i princip delvis bevarad dubbelradby som var vanlig innan laga skiftet och storskiftet slog sönder den klassiska bygemenskapen i Sverige och skapade avstĂ„nd och ensamhet mellan mĂ€nniskor permanent i pĂ„ landsbygden. LadugĂ„rdarna intill vĂ€gen stĂ„r tĂ€tt packade med nĂ„gra dryga armslĂ€ngder avstĂ„nd frĂ„n varandra som viskande till besökaren – ensam Ă€r inte stark – för den lyhörde. En tradition frĂ„n 1500-talet som finns kvar hĂ€r Ă€r den Ă„rliga bystĂ€mman den 1 maj för att redovisa och besluta om Ă„rets hĂ€ndelser. Idag bor 400 mĂ€nniskor hĂ€r som uppskattar att det finns en restaurang pĂ„ gĂ„ngavstĂ„nd.

– Vi gĂ„r hit pĂ„ fredagar efter jobbet. DĂ„ slipper man laga mat, sĂ€ger Liselott Holm i sĂ€llskapet som alla bor i Klockartorp en kilometer bort. Vi har kortare vĂ€g till krogen Ă€n vad de har i Vimmerby. Det Ă€r lyx att sĂ„ enkelt kunna gĂ„ ut och Ă€ta pĂ„ en bra krog sĂ„ nĂ€ra.

undefined
GĂ„gatan i en radby.

– De Ă€r stammisar, sĂ€ger Staffan Samuelsson Ă€garen till Musteriet. Mitt mĂ„l Ă€r att det ska gĂ„ att trivas pĂ„ landsbygden. Det ska gĂ„ att leva hĂ€r ocksĂ„. Staffan Samuelsson har hĂ„llit pĂ„ i nĂ€rmare 30 Ă„r i besöksnĂ€ringen och berĂ€ttar att i husannonserna omnĂ€mns ofta att det finns en krog i grannskapet och det gör att husen Ă€r mer lĂ€ttsĂ„lda. Besökare kommer i en radie pĂ„ 5-10 mil frĂ„n Djursdala by men ocksĂ„ utlĂ€ndska turister. Vid sidan av restaurangverksamheten finns som namnet sĂ€ger ett musteri. 25 ton Ă€pplen per Ă„r blir till must som förpackas i boxar.

– Äpplen ses ju som ett problem i Sverige. De ligger bara i villatrĂ€dgĂ„rdarna och ruttnar. En gĂ„ta! Vi omvandlar svenska Ă€pplen till must som gĂ„r att sĂ€lja! Men restaurangen Ă€r en magnet helt klart ocksĂ„. En smĂ„lĂ€nningen som de tycker om rĂ€ksmörgĂ„sar, vet att det finns en god sĂ„dan hĂ€r. Och vill ta sig lite tid och Ă„ker hit!

En doft av romantik.
En doft av romantik.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!