Redan förra sommaren kunde Musteriet i Djursdala, som premiäröppnade 2020, ta emot mellan 200 och 300 gäster per dag. Besöksmålet var populärt och nu ser ägaren Staffan Samuelsson fram emot en första sommar helt utan restriktioner.
– Det känns jättebra och jag tror att det blir en fantastisk sommar, säger han.
Den stora nyheten förra året var att man öppnade ett vandrarhem med elva bäddar i anslutning till Musteriet.
– Det blev en succé och nu är det fullbokat hela sommaren. Jag tror att det finns en målgrupp som vill bo så nära Astrid Lindgrens värld som möjligt och sedan finns det de som tycker att det är en upplevelse att ta med barnen ut på landsbygden, säger Staffan Samuelsson.
Under sommaren i år kommer mellan fem och åtta personer jobba på Musteriet. Enligt ägaren har det inte varit några större problem att hitta personal.
Restaurangen är populär men kärnan i verksamheten är själva musteriet och försäljningen av äppelmust. Allting har växt snabbare än företagets ägare kunnat ana och inför säsongen har man därför valt att satsa stort och bygga upp en helt ny byggnad där tillverkningen ska ske.
– Det har blivit mycket och stort väldigt fort. Vi har 100 egna äppelträd men det räcker inte på långa vägar så vi har inlett ett samarbete med en grossist utanför Kivik. Det går såklart fortfarande bra att komma med sina egna äpplen. Förra gången mustade vi 20 ton äpplen från Vimmerbyträdgårdar, det är ungefär 10 000 liter, säger Staffan Samuelsson.
Det som också är nytt för säsongen är att man inom kort kommer att öppna en liten inrednings- och presentbutik i en lokal på gården, som man just nu håller på att renovera. Den kommer att få namnet Magasinet och Staffan Samuelsson berättar att butiksinredningen som ska användas där kommer från Djursdalas gamla lanthandel.
Musteribyggnaden byggs i gammal stil och ska passa in bland kulturbyggnaderna i byn med anor ända från medeltiden. Maskinerna kommer att drivas av solel och enligt Staffan Samuelsson är hållbarhetstänket en stor del i verksamheten.
– Väldigt många har bara kastat äpplen på komposten tidigare och allt det här bygger på kretslopps-tänk. Vi kommer att få in äpplen, som normalt saknar värde och annars hade kasserats, och förädla dem, säger han.
Trots förfrågningar från flera aktörer kommer musten bara att säljas på just Musteriet.
– Det är inte vår affärsidé att ha en stor industri, säger Staffan Samuelsson.