Mustigt värre när äpplena skördats

Nu är skördesäsongen i full gång och med den så har Musteriet i Djursdala påbörjat mustningen av äpplen på allvar.

Staffan Samuelson med den färdiga produkten. Den färdiga musten tappas på flaska eller bag-in-box och får efter pastörisering en hållbarhet på över ett år.

Staffan Samuelson med den färdiga produkten. Den färdiga musten tappas på flaska eller bag-in-box och får efter pastörisering en hållbarhet på över ett år.

Foto: Sofie Olsson

Djursdala2020-09-05 15:00

– En ICA-kasse med äpplen väger ungefär tio kilo, på det får man ut ungefär fyra liter must, berättar Staffan Samuelson som driver Musteriet.

I år har det blivit en bra äppelskörd, även om det blivit en del små äpplen.

– Man vet inte vad det beror på, om det är torka eller rönnbärsmask eller något, men väldigt många har nästan kart-liknande äpplen. 

Förutom att musta sina egna äpplen och dessutom ta vara på kasserad frukt från Ica Kvantum i Vimmerby, så kan också privatpersoner få sina egna äpplen mustade på Musteriet. Samuelson berättar om processen:

– Vi lägger äpplena i livsmedelsbackar, det innebär att då börjar livsmedelshanteringen och vi tvättar av äpplena. Sen vägs de in och kunden får ett löpnummer, sen får man ett sms om ett par dagar när det är färdigt.

Äpplena som blir must behöver inte vara fläckfria, utan lite kantstötta äpplen som legat på marken går att använda. För den som har äpplen hemma som inte är goda att äta rekommenderar Samuelson att man blandar upp det med andra sorter.

– Man kan blanda upp det, men om du känner själv när du tar en tugga att det smakar väldigt surt, då blir det en sur must. 

Efter invägning och tvättning så läggs äpplena i en kvarn som maler ner dem. Det malda fruktköttet pressas sedan i en press så att saften rinner ut i ett annat kar för en första filtrering. Musten färdas sedan vidare till andra cisterner för ytterligare filtrering. Sista steget i processen är pastörisering för att döda alla bakterier. Musten värms då till 82 grader innan den sedan tappas på flaska eller bag-in-box. Restprodukten i form av fruktkött tas om hand av jägare i Djursdala som använder det som foder vid vilt-åtlar. 

Intresset för att ta vara på äpplen har varit stort, redan under första dagen för mottagning av äpplen har många kilo levererats.

– Idag har vi fått in nästan 400 kilo äpplen. De som har lämnat in har lämnat mellan 40 och 50 kilo. Det blir runt en 15-20 bag-in-box när det är färdigt, säger Samuelson. 

Vad skulle det betyda för verksamheten om det blir ett år med dålig äppelskörd?

– Det är då man måste ha många ben att stå på. Jag tror att folk kommer att komma hit till restaurangen ändå. Men det är klart att det är beroende. Men vi ser över möjligheter, vi har till exempel mycket svarta vinbär så vi har producerat svarta vinbärs-lemonad i sommar väldigt mycket. Vi är redan där att vi försöker bredda lite.

Restprodukten består av malt fruktkött och blir till smaskig mat för vilt i Djursdala.
Restprodukten består av malt fruktkött och blir till smaskig mat för vilt i Djursdala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!