Populära sommaraktiviteten har gått i graven

36 kollosomrar hann det bli men nu står det klart att det inte blir några fler på Stjärneviksbadet. "Vi har inte folk till det".

2019 års kollo blev det sista. Inge Gustafsson i Södra Vi IF förklarar att man inte har möjlighet att driva kollot vidare i föreningens regi. Mirja Holgersson på Vimmerby kommun säger att kommunen inte har möjlighet att driva det heller.

2019 års kollo blev det sista. Inge Gustafsson i Södra Vi IF förklarar att man inte har möjlighet att driva kollot vidare i föreningens regi. Mirja Holgersson på Vimmerby kommun säger att kommunen inte har möjlighet att driva det heller.

Foto: Torbjörn Allvin/Elin Elmström/Sofie Olsson

Djursdala2022-05-24 17:00

En titt i arkivet visar att den senaste gången Vimmerby Tidning skrev om Stjärnevikskollot var den 9 mars 2020. Då stod det klart att det inte skulle bli något 37:e kollo arrangerat under sommaren. Sen kom pandemin och inställda evenemang blev vardag.

När vi nu ringer upp Inge Gustafsson, aktiv medlem i Södra Vi IF, för att se om det blir något till sommaren 2022 säger han så här:

– Det blir inget Stjärnevikskollo arrangerat av Södra Vi IF. Vi har inte folk till det. Vi har ingen kanslist som kan ta emot anmälningar och såna saker, säger han och förklarar att man gjort omstruktureringar inom föreningen den senaste tiden. 

Skulle kollot kunna uppstå igen om några år?

– Ja. Just nu känns det avslutat, men man vet aldrig – det beror på vilket folk man får in i föreningen. De som drev det tidigare är borta från föreningen, säger Inge Gustafsson. 

Han minns tillbaka på alla kollosomrar, som många som deltagit för 20-30 år sedan pratar om än idag.

– Det var hundratal varje vecka som det arrangerades, det var väldigt populärt. Så det var inte att det var dåligt med folk som gjorde att vi fick ta bort det, utan det handlar om att vi inte har några möjligheter att driva det inom föreningen.

Mirja Holgersson, fritidssamordnare på Vimmerby kommun, svarar så här på frågan huruvida kommunen skulle kunna driva det populära Stjärnevikskollot vidare:

– Vi har inga planer på att genomföra det i kommunal regi helt och hållet, utan grunden är att det är en förening som i såna fall har ett intresse och att kommunen kan se över hur det kan stöttas upp, säger hon och förklarar att tidigare har man stöttat Södra Vi IF, och förra året stöttade man Djursdala SK som hade en form av kolloverksamhet. 

Hittills i år har de inte hört något om någon i föreningslivet vill driva kolloverksamhet, men hon menar att man ska ta kontakt och höra efter. 

En lång och populär kollotradition har gått i graven, vad tänker du om det?

– Vi vill att det ska finnas aktiviteter i ett brett spektrum för våra barn och unga så det är klart att det är synd, för det har varit en omtyckt aktivitet. Men ibland behöver saker förändras och man kan hitta nya former. Vi försöker att uppmuntra till att ha så mycket olika aktiviteter som möjligt; sen om det är kolloform eller någon annan form av aktivitet med sång, dans och idrott spelar ingen roll, säger Holgersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!