Tio barn står i kö till förskolan

Det är inte bara inne i Vimmerby stad som det är fullt på förskolorna. Varje plats på förskolan Backsippan i Djursdala är fullsatt, samtidigt som det står flera familjer i kö.

Det är fullt på Djursdala förskola samtidigt som tio familjer står i kö för en plats.

Det är fullt på Djursdala förskola samtidigt som tio familjer står i kö för en plats.

Foto: RS

Djursdala2018-06-08 05:00

Det är inte alltid föräldrar får plats på den förskola man helst önskar. Det vet familjen Djurstedt från Djursdala som har väntat minst ett och ett halvt år på att få in sitt barn på Backsippan.

– När man bor på landet och det finns en förskola, så vill man ju gärna ha sina barn där och helst inte behöva pendla till en annan ort, säger Louise Djurstedt.

Hon ställde sig i kö för en plats till Backsippans förskola redan i början av 2017, för att få en plats till hösten samma år. Efter en tid fick Louise Djurstedt beskedet att hon inte skulle få någon plats.

– Vi blev avvisade eftersom det var fullt och syskonförturen går ju alltid före. Istället fick vi en plats i Södra Vi och vi hade inskolning där i januari, säger hon.

Louise Djurstedt ser framförallt pendlingen till Södra Vi som en nackdel, eftersom familjen bor i Djursdala och familjens andra barn går i skolan där.

– Som det är nu kommer vi från och med i höst att ha tre barn som går i skolan i Djursdala och en ska gå på förskolan i Södra Vi. Det blir mer pendlande och även om det inte är någon unik situation så vill man ju helst ha sina barn på förskolan i orten som man bor när man har valt att bo utanför stan. Det finns ju ett underlag för fler platser, säger hon.

Louise Djurstedt säger att hon gärna ser en satsning på förskolan i Djursdala, med ett utökat antal platser.

– Ja, som det ser ut nu så är det ett ökat behov av platser här ute och det är även fler och fler barn på skolan. Så behovet finns ju.

I dagsläget är alla 25 förskoleplatser fulla och det står ytterligare tio barn i kö till Backsippan. Förvaltningschefen Birgitha Sahlin säger att det trots att det finns ett behov just nu, inte finns några planer på att utöka antalet förskoleplatser på orten.

– Nej, i dagsläget finns inga konkreta planer på det.

Istället är avsikten att satsa på förskolan i Södra Vi samt i Vimmerby stad.

– I Södra Vi har vi ett ännu större behov med förskolebarn som går i skolans lokaler. Men satsningar som görs där och i Vimmerby kommer förmodligen att lätta på trycket även i Djursdala.

– Vi ska ju alltid erbjuda en plats inom fyra månader men det blir tyvärr inte alltid den förskola som föräldrar kanske har önskat i första hand, säger Birgitha Sahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!