Uppskattad träffpunkt flyttar in i kyrkan

En idé att församlingen och barnträffarna i Djursdala skulle göra något tillsammans, blev på tisdagen verklighet i Djursdala kyrka.

Ebba Gunnarsson.

Ebba Gunnarsson.

Foto: Ivonne Svahn

Djursdala2018-11-20 17:30

I en ring på kuddar sitter några föräldrar framme vid koret i Djursdala kyrka medan deras telningar sitter i famnen eller kryper omkring. Sånger med rörelser sjungs och en bön vävs in, innan samlingen avslutas med fruktstund. Kyrkan byggd 1692 har sett släkter komma och gå, följt dem genom livets ankomst, högtider, lycka och avsked.

Nu är ännu en generation på plats.

– Det här är ju er kyrka. Nu tillhör ni en del av den här historien. Genom att sitta på golvet kommer man så nära byggnaden, konstaterar kyrkoherde Anita Waernquist.

Onekligen hade den här samlingen varit näst intill otänkbar för bara 50 år sedan.

– Nu sitter vi kvinnor med barn och tar plats och äter och jag tänker att så ska det vara, säger hon.

Föräldraträffarna i Djursdala startade förra hösten efter att bygden upplevt lite av en babyboom. Träffarna har varit välbesökta med upp emot 14 föräldrar under hösten och våren.

Samhällsföreningen har stått för frukt och kaffe och träffarna i församlingshemmet har varit ett sätt att komma tillsammans och träffas, samtidigt som barnen kunnat leka eller utforska världen ihop.

På tisdagen var första gången som man hade en träff i kyrkobyggnaden.

Under 2017 föddes det nio barn i Djursdala. 2018 ett par färre.

– Nu är vi lite osäkra på träffarnas framtid eftersom många gått tillbaka till jobbet, säger Kristina Pettersson om fortsättningen.

Församlingspedagog Eva Henriksson säger att liknande träffar även anordnas i Södra Vi.

Anita Waernquist och Marlene Olsson gillade goselammen.
Anita Waernquist och Marlene Olsson gillade goselammen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!