Dodge av grym Caliber

Dodge har inte haft någon svensk importör sedan det glada femtiotalet, men nu är märket tillbaka och första familjebilen ut är grymma Caliber. Jänkarens utseende är en kombination mellan Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito - alltså kort mellan stötfångarna fast med massiv muskelmassa. Formen sticker ut från mängden och reklamkampanjen snackar om "klassens svarta får". Häng med på den första provkörningen!

Foto:

Dodge2006-11-09 08:03

Den fräckaste biljakten i filmhistorien tog tre veckor att spela in, året var 1968 och platsen var San Francisco. Frank Bullitt, alias Steve McQueen, jagade bovar i stadens branta backar och bjöd biopubliken på en hisnande åktur. Kommissarien körde en Ford Mustang medan skurkarna rattade Dodge Charger, en muskelbil som kom att stå symbol för varumärket och den amerikanska superbilskulturen under många år. Numera satsar amerikanarna på en helt annan målgrupp som man hoppas kommer ihåg det glada sextio- och sjuttiotalet.

Förvirrande design
Dodge Caliber har ett uppkäftigt utseende med en glupskt gapande kylargrill och tvärt avhuggen bak. Ja, bilen tycks vara betydligt större än sina blygsamma 441 centimeter och det som lurar ögonen är såväl höjden som 17-tumsfälgarna med de breddade hjulhusen. Man sitter dessutom högt och har nästan lite stadsjeepkänsla när man tittar ner på medtrafikanterna. Interiören är måhända inte det bästa vi upplevt men det behöver inte betyda att den är dålig. I staterna har man en annan syn på detta än på våra breddgrader där man idag tävlar om den mest perfekta inredningen.
Dodge Caliber är i första hand en femsitsig familjebil men vill också gärna framstå som en modern "strandloppa" för att locka ungdomar. Prislappen börjar på 159 900 spänn och ändå finns standardutrustning som luftkonditionering och CD-spelare.
Under huven erbjuds bensinmotorer på 150, 156 respektive 173 hästkrafter. Dessutom finns en dieselmaskin på 140 kusar som har sitt ursprung hos tyska Volkswagen. Vi har provkört instegsmaskinen och det är knappast någon racer men gör sitt jobb tyst och snällt.
I den prestandafixerade värld vi lever i är det faktiskt skönt med en bil som det helt enkelt inte går att köra forcerat med, men som istället bjuder på ett handskfack som har fler våningar än en bröllopstårta och inbyggt kylfack för fyra läskburkar. På tillvalslistan finns också en ljudanläggning på 458 watt och nio högtalare, varav två kan fällas ner när du öppnar bagageluckan. Snacka om att bli populär på strandpartajet! Ja, Dodge Caliber är inget att använda vid biljakter i San Francisco och snuten Frank Bullitt skulle säkert ha prejat den på stubinen. Men för alla oss som inte bråkar med ordningsmakten så erbjuds här en jänkare av grym Caliber!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!