En trevlig "resa"

Dodge är ett gammalt anrikt bilmärke som jänkarna dammat av och nu försöker de återskapa glamouren från sextiotalet. Det finns bara två problem: att varumärket oftast förknippas med muskelmotorer och grabbighet, vilket knappast är säljande idag. En tvålitersdiesel får duga i nya Journey som tydligt vänder sig till muskelgrabbarna som växt upp och bildat familj. Resultatet är en av de bästa Dodge-bilarna i modern tid!

Foto:

Dodge2008-10-01 07:00


Vi rullar genom norrmännens huvudstad och hinner kasta ett öga på det nya fantastiska konserthuset som står på 780 pelare i Oslofjorden och som kostat drygt fem miljarder kronor. Vad sägs om carraramarmor på utsidan och norsk granit på insidan? Dodge Journey är inte riktigt lika exklusiv, men å andra sidan får du 20 869 exemplar för det priset?

Skön korsning
Dodge Journey ser riktigt kaxig ut med snygga proportioner för att vara en familjevagn med 5+2 sittplatser. Hjulhusen är stora, för att inte säga överdimensionerade, och utseendet är en korsning mellan en familjebuss och stadsjeep. Testbilen stoltserar med tre stolsrader - det innebär att en sjumannadelegation kan åka med, men kalaset kostar 12 500 kronor extra. Dessutom är flexibiliteten stor genom att stolarna kan fällas ner helt eller delvis och interiören har mängder av förvaringsfack. Dodge Journey vänder sig direkt till barnfamiljer och bjussar på mängder av genomtänkta lösningar. Det blir pluspoäng för att bakdörrarna kan öppnas på vid gavel (90 grader), att man kan förvara småsaker under sittdynorna och att sätena är placerade i "biolutning" för perfekt framåtsikt. Dodge slogan "grab life" kan tolkas på många sätt och för Journeys del är det nog mest fråga om att ta hand om de nära vardagsproblemen i livet.

Tryggt och säkert
Numera är det inte längre någon V8 från Hemi som mullrar igång när man vrider på tändningsnyckeln. Istället hörs det tydliga knattret ifrån en turbodiesel som tillverkas av Volkswagen på 140 hästar (267 400:-). Det är inget fel på själva funktionen men ljudet upplevs lite halvknackigt - det är alltså läge för att lyssna på ljudanläggningen som är av hög klass. Växellådan är en "dubbelkopplingslåda" med möjligheter till manuell eller automatisk växling. Allt fungerar klanderfritt och förbrukningen på 0,70 liter milen måste också anses helt godkänt med tanke på vikten.
Andra motoralternativ är två bensinare: en fyrcylindrig på 170 hästkrafter (239 600:-) och en sexa på 185 (254 900:-). Dodge Journey rullar tryggt och säkert på vägen, men farterna är inte höga i det här landet som ibland har 80 begränsning på motorvägarna. Den traditionella presskonferensen hålls på klingande amerikanska och allt andas avspänd jänkestil. Under småtimmarna avslöjas dock att amerikanerna i själva verket är inskolade tyskar och att bilen byggs i Mexico. Livet är fullt av överraskningar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!