– Jag ser flera skäl som talar för att rånet ska bedömas som grovt och jag menar också att tingsrätten gör felaktig värdering av bevis när man friar två av de åtalade, säger åklagare Kjell Jannesson som bekräftar för Vimmerby Tidning att domen kommer att överklagas.

Han är inte nöjd med tingsrättens dom som kom för en vecka sen. Då friades två åtalade helt från grovt rån och den tredje, en 22-åring från Vimmerby, dömdes för rån till tre års fängelse.

Kjell Jannesson menar att rånet ska bedömas som grovt och pekar på flera argument för det.

­– En anledning är beloppet på över 500 000 kronor, ett annan är att expediten var ensam i butiken, säger han.

Tingsrätten pekade i domen på att det inte utövats något våld och att det var en pistolatrapp rånarna använde vid rånet i oktober förra året. Därför mildrade rätten rubriceringen från grovt rån till rån.

Kjell Jannesson menar att det behöver tas större hänsyn än så till rånoffrets upplevelse.

– Hon var inte bara ensam i butiken när de tre rånarna rusade in, hon blev också intryckt i ett ännu mindre utrymme där kassaskåpet stod. Hon fick också vad hon trodde var en pistolriktad mot huvudet vid två tillfällen och tvingades hjälpa till. Hon har var i en väldigt, väldigt utsatt situation, anser han.

Han pekar också på att rånet var välplanerat och professionellt genomför när han motiverar varför det bör bedömas som grovt.

– Rånarna använde stulna bilar med falska skyltar och var likadant maskerade. Det är professionellt och en stor skillnad mot om ett rån sker spontant och mera klantigt, säger han.

Även när det gäller de två män i 20-årsåldern som frias helt från rånet kommer han att överklaga.

– Det är enligt min mening en helt felaktig bevisvärdering när man fäster sig vid uppfattningen att det skulle röra sig om utländska gärningsmän. Det är inget vittne som sagt det i rätten, det kommer från förhör med polisen, men det grundar sig i att de vittnena inte hört vad rånarna sagt.

– Målsägaren är däremot mycket tydlig med att det rörde sig om svenska gärningsmän, säger Kjell Jannesson.

Han har ännu inte skickat in någon skriftlig överklagan.

- Den kommer, jag har till den 30 maj på mig, och jag känner att det finns ganska bra bevis för att få en annan dom i hovrätten, säger Kjell Jannesson.