Doulorna stöttar under förlossningen

Att hjälpa kvinnor till bättre förlossningar är målet för Lena Svensson och Anneli Sandström, som doular under namnet Ostkustdoula.

Internationella studier har visat att föräldrar som har stöd av en doula är mer delaktiga i förlossningen.

Internationella studier har visat att föräldrar som har stöd av en doula är mer delaktiga i förlossningen.

Foto: Anna Persdotter

Ankarsrum2019-01-16 08:00

Lena och Anneli har bra och mindre bra erfarenheter från sina egna förlossningar, men det båda framför allt saknade var att ha en person som var med och stöttade hela vägen från graviditet, genom förlossningen till första tiden med bebis.

Det är just det som är doulans jobb. Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ”kvinna som ger omvårdnad”. Förr var det vanligt att erfarna kvinnor var med för att stötta mammor vid förlossningen, men idag har den traditionen försvunnit.

– Det handlar om att få det lilla extra som barnmorskorna hade kunnat ge om det fanns tid och resurser, förklarar de.

Enligt Lena och Anneli är det alla möjliga föräldrar som tar hjälp av en doula, både de som ska få sitt första eller tredje barn, ensamstående eller par.

– Många tror att doulor bara är något för de som föder hemma, men så är det inte. För det mesta handlar det om att vara en stödperson under förlossningen på sjukhuset, säger Lena.

Skulle det röra sig om blivande föräldrar som har tänkt sig en hemförlossning är de inte främmande för det heller.

– Men då ska man komma ihåg att en doula inte har något medicinskt ansvar, säger Lena.

Än så länge har Lena och Anneli varit doulor för ett föräldrapar, ett uppdrag som de valde att ta på sig tillsammans, eftersom det var deras allra första.

Det hela går till så att de träffar föräldrarna för en första ”dejt”, helt utan kostnad, för att helt enkelt känna efter om det klickar.

– Vi berättar hur vi jobbar och de blivande föräldrarna får berätta om det är något särskilt de vill ha hjälp med, säger Lena.

Om allt känns bra bokar man in två datum då man bestämmer sig för att ses.

– Upplägget beror på hur föräldrarna vill ha det, men vi har en teoretisk och en praktisk del, säger Anneli.

När det börjar närma sig beräknad födsel har doulan jour, för att kunna följa med när det händer. För Anneli och Lena är det två veckor som gäller och sedan har de jour fram tills dess att barnet är fött.

Under själva förlossningen är doulan med som stöd och hjälp till föräldrarna.

– Jag hade själv velat ha med mig en extra stödperson som kunde lugna mig under tiden. Det hade varit skönt att ha någon som var på min sida och visste vad jag ville, säger Lena.

Anneli håller med.

– Vid alla mina förlossningar har de tagit hål på hinnorna så att vattnet har gått, för att snabba på det hela. Egentligen kanske jag bara hade behövt lite pepp och stöttning, säger hon.

Att alla ska föda utan rädsla och skapa en lugn och trygg miljö under själva förlossningen är målet för doulorna.

Både Anneli och Lena har utbildat sig till doula på Förlossningsgruppen i Göteborg. De har också utökat sina kunskaper med att bli aktiv baby-instruktörer. Aktiv baby är det som internationellt brukar kallas för spinning babies.

– Många drabbas av bäckensmärtor under graviditet och förlossning och aktiv baby är övningar som skapar plats för bebisen att ligga på ett bra sätt, förklarar Lena.

Hon och Anneli var bekanta sedan tidigare, Annelis man är kusin med Lena, men det var först 2010, när de båda fått barn ungefär samtidigt, som de lärde känna varandra på allvar. Båda bor i Ankarsrum.

– Efter att vi fick våra första barn blev vi i princip sambos, säger de och skrattar.

– I början hjälptes vi åt väldigt mycket.

Det började med att de skulle ta en promenad och så blev den lunch hos den ena och middag hos den andra. Anneli har nu tre barn och Lena två, och de ses inte lika ofta som när de bara hade var sitt barn, men vänskapen har bestått och de valde att även utbilda sig till doulor tillsammans.

Lena är förskollärare och Anneli är undersköterska och det var från början Lenas idé att bli doula.

– Båda mina förlossningar var snabba och smärtsamma. Det var stressigt och jag kände att jag skulle vilja hjälpa andra med det som jag har lärt mig. Minskar man stressen och rädslan så minskar man smärtan.

När Anneli hörde att Lena skulle gå doulautbildningen kände hon genast att: ”Åh, det vill jag också!”.

– Men jag var tvungen att fundera lite på om det var något som jag verkligen ville göra, även om det var så att Lena skulle ångra sig, säger Anneli.

Hon kom fram till att det var så. Nu vill Anneli och Lena hjälpa fler föräldrar att få en bättre upplevelse av sin graviditet, förlossning och den första tiden med sin bebis. De har fått sina första uppdrag och hoppas att det ska bli ännu fler framöver.

Lena Svensson och Anneli Sandström vill hjälpa kvinnor till bättre och tryggare förlossningar och har utbildat sig till doulor.
Lena Svensson och Anneli Sandström vill hjälpa kvinnor till bättre och tryggare förlossningar och har utbildat sig till doulor.
Doula

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”.

En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.

En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

Med en doula minskar antalet kejsarsnitt, förlossningens längd, behovet av medicinsk smärtlindring och önskemål om ryggbedövning.

Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.

Källa: Odis, Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!