Stor invigning vid anrika hälsokällan

Drabo blev känd som hälsokälla år 1800 men det var först 1871 som brunnen drevs mer organiserat genom Drabo Brunns Bolag. Drabo bysamfällighet vårdar brunnsområdet vidare och på lördag invigs en nybyggd brunnspaviljong.

Malin Svensson och Magnus Nilsson med Björkern i bakgrunden

Malin Svensson och Magnus Nilsson med Björkern i bakgrunden

Foto: Lars-Göran Bexell

DRABO2019-07-24 20:05

– Den gamla paviljongen som byggdes i mitten på 1950-talet var i så dåligt skick att vi bestämde oss för att riva den och bygga en helt ny, säger Malin Svensson i Drabo bysamfällighet.

Hösten 2017 var den gamla paviljongen riven och markarbetena tog fart. Under förra året byggdes paviljongen av lokala hantverkare med Bröderna Storms byggnadsfirma från Horn i spetsen.

I Drabo, som är en by i Oppeby socken, knappt två kilometer från länsgränsen till Kalmar län, bor ett 20-tal fast boende. På sommarens mer än fördubblas dock byn då sommargästerna intar sina sommarstugor.

– Vi har på olika sätt inom samfälligheten finansierat bygget av paviljongen själva och kostnaden kommer att landa på drygt 200 000 kronor, säger Magnus Nilsson i bysamfälligheten.

Drabo hälsokälla blev känd år 1800 men det var först 1871 som brunnen drevs mer organiserat genom Drabo Brunns Bolag. I samma veva genomförde regementsläkare Appelberg en undersökning av källans vatten som visade att källan innehöll 52 olika ämnen, bland annat järn, svavelsyra, kalk, klorkalium och fosforsyra. Vattnet i källan ansågs vara särskilt bra mot blodbrist, magkatarr och allmän svaghet.

– Källan har troligen varit känt mycket tidigare, det kan vara så tidigt som 1600-talet, säger Magnus Nilsson.

När brunnsbolaget bildades byggdes det en brunnssalong och ett badhus på platsen. Ett par år senare byggdes även ett hotell med 14 rum och några fristående hus som kallades Drabohyddor.

– Man kom ofta hit med båt. På Kinda kanal kunde man ta sig via Åsunden ner till Björkfors. Efter en kortare promenad klev man sedan på båten Ponny som trafikerade sträckan Björkfors-Drabo över sjön Björkern. En sådan tur från Linköping tog tio timmar, säger Magnus Nilsson.

Det gick även att ta tåget till Överum och därifrån vidare med hästskjuts de sista dryga 2,5 milen. 1888 lades verksamheten ned efter att bolaget gått i konkurs.

På lördag blir det stor invigning av brunnspaviljongen.

– På plats finns Horns musikkår och en handfull hantverkare och konstnärer. Det är Sune Neztor med träsnideri, Per-Inge Gredeskog med egentillverkade knivar, Folke Pettersson som ställer ut tavlor, smeden Kristian Samuelsson och Sture Johansson som visar prov på tjärdalar, säger Malin Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om