Drömmarnas stad

(Maranello - Italien) Maranello skulle kunna vara vilken italiensk småstad som helst. I barerna tvistas det huruvida tortellini är från Bologna eller Modena och utanför trippar flickorna i kortkort. Men det är en sak som är annorlunda - det är trafikljudet som med jämna mellanrum dränks av tonerna av flåsande motorer. Vi befinner oss nämligen i hjärtat av Ferrari och här är det hjulafton varje dag!

Foto:

Drömbilar2003-08-29 08:17

Jag sitter mitt emot drömfabriken på Cavallino Ristorante. Matstället är vida känt för sin ypperliga meny, men framförallt för att det är Ferrari som äger innestället. Här kan allt hända och kocken blir inte förvånad när Michael Schumacher dyker upp och beställer sin favoriträtt: spaghetti al pomodoro. En annan stammis är Piero Ferrari - den avlidne grundaren Enzos son och företagets vice vd Numera är det nämligen Fiat som är majoritetsägare medan familjen får nöja sig med tio procent. Pieros dröm är dock att pappans imperium åter en dag ska hamna i familjens ägo.

Farliga reflexer
Maranello hade förblivit en föga spännande småstad om inte en ren tillfällighet ändrat historien 1943. En tomtägare i grannstaden Formigine valde i sista ögonblicket att inte sälja någon industrimark till Enzo. Men legenden hittade en tomt här i stället och resten är historia. Exakt sextio år senare ligger anläggningen på samma ställe och huvudentrén pryds fortfarande av det klassiska valvet smyckat med "Ferrari" i gula bokstäver. Det här Piero Ferrari basar över 1,800 anställda och han är på strålande humör när vi träffas.
- Vilken var den första Ferrarin du upplevde??Jag minns faktiskt varken året eller bilen, men det var säkert en Berlinetta. Jag var bara en liten grabb och min far satt mig på kardantunneln bakom växelspaken. Passagerarsätet var nämligen upptaget av chefsmekanikern Peppino?.- Var det plattan i mattan??Ja, Enzo körde alltid snabbt. En kväll testade vi en ny bil och pappa hade gasen i botten men vita lysen i backspegeln förföljde oss. Min far bad mig oroligt titta efter vem som var tillräckligt skicklig att hänga med. Men det var bara reflexer från månskenet!?Något i hästväg
Inne i det allra heligaste handbyggs de sista exemplaren av superbilen Enzo. Det är en vilding som Michael Schumacher piskar runt testbanan Fiorano på 4,5 sekunder snabbare än med förra extremisten F50.
Den trånga sittbrunnen är het som en pizzaugn och syndabocken är naturligtvis vinkeltolvan på 660 fullblodshästar. Därmed är Enzo Ferrari en tickande bomb som bara väntar på att få brisera. Men när det väl sker så vill det till att ha tungan rätt i mun: 0-100 rullar på 3.6 sekunder, 0-200 på 9.5 och är du fortfarande vid ditt sinnes fulla bruk så kan du toppa över 350 knutar.
- Tycker du att fartmonstret lever upp till namnet??Personligen älskar jag vagnen och familjen är stolt över att bilen är döpt efter pappa?.
Samtliga 399 exemplar har varit slutsålda sedan länge och det trotts prislappen aŽla 6,2 mille. På köpet ingår en oemotståndlig kolfiberinteriör och ett exklusivt verktygset.
- Men vem vågar meka själv med den här bilen??Ingen? svarar Piero med ett glatt skratt.Utsökta former
Historien om den stegrande hingsten "Il Cavallino Rampante" är också fantastisk. Krigshjälten Francesco Baracca hade skjutit ner 34 stridsplan, innan han själv kraschade och dödades under första världskriget. Hans emblem på planets stjärtfena var en liten häst som stegrande sig. "Ta hingsten som din symbol och placerade den på bilarna" vädjade pilotens föräldrar till Enzo. Sagt och gjort, så föddes ett av världens starkaste varumärken. Finns det då några hot mot Ferrari?
?Att tillverka bilar som inte uppfyller våra kunders krav" svarar Piero snabbt. "Vi har en stor historia, men en ännu större framtid".
Efter en spännande rundtur i Ferrariland börjar dagen lida mot sitt slut och motorsången från företagets testbana i utkanten av Maranello har tystnat. Framför fabriksporten står dock fyra 360 Modena parkerade. Mina ögon fokuserar på de utsökta formerna och på ett ögonblick är jag hopplöst kär och galen av åtrå!
johannes.gardelof@cnpmedia.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!