Ford med fartränder

Legendariska Carroll Shelby hade alltid papper och penna liggande på sitt nattduksbord om några bra idéer dök upp under natten. En morgon för fyrtio år sedan så stod det ?Cobra" på lappen och eftersom han jobbade med en ny super-Mustang åt Ford så blev modellnamnet: Mustang Cobra. Nu är det dags för en helt ny årgång och vi har smygtittat på jänkaren som suger must(ang) en ur dig!

Foto:

Drömbilar2005-04-19 06:40

Traditioner är till för att hållas och "giftiga" Ford Shelby Cobra håller verkligen på traditionerna. Fortfarande gäller exempelvis skyhöga prestanda till hälften av vad ärkerivalen Corvette kostar. Under huven morrar naturligtvis en kompressormatad vinkelåtta på 450 hästar i kombination med en sexväxlad manuell låda.
Designen på Shelby Cobra är genuint amerikansk och det går inte att missa att bilen har sina "ränder" i historieböckerna. Sportiga och eleganta Le Mans-linjer kombineras med ett läckert spoilerpaket med luftintag. Alla som suttit i en nyare Mustang känner igen sig - de båda skålade sportstolarna fram är läderklädda och har naturligtvis en slingrande Cobra präglat i ryggstöden. Förarmiljön lämnar med andra ord inte mycket övrigt att önska. Men det är ändå motorn som lockar och förför: hundrastrecket uppnås på under fem sekunder och jänkaren är snabbt uppe i farter som är farligt otillåtna, toppnoteringen överstiger nämligen 300 knutar. Ford Shelby Cobra kommer att rulla på gatorna nästa år och förväntningarna är stora. Frågan är dock om modellen kan slå knockout på försäljningsrekordet från originalbilen? Den såldes i fantastiska tjugotvåtusen exemplar under samma dag som den introducerades i april 1964!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!