Framtidens tandemhopp

Det krävs mod och jävlaranamma för att genomföra ett tandemhopp med fallskärm. Men hur är det om man ska bygga en bil med samma grundprincip: två personer tätt bakom varandra? Jo, då måtte designerna sväva i det blå och ett fallskärmsavtal är inte heller så tokigt med tanke på riskerna. Men det här är inget skämt, utan på största allvar och bakom projektet står Volvos designstudio i Los Angeles. Möt den hemliga konceptbilen som lever på hoppet!

Foto:

Drömbilar2004-06-04 07:03

Lars-Erik Lundin är mannen bakom dagens Volvo V70 och basar numera över företagets designstudio i Los Angeles. Ludde (som han kallas bland vännerna) är dessutom inbiten flygare och har testat tandemhopp. Det var nämligen så han fick idéen till en tandembil där två personer färdas bakom varandra under en glaskupol. Ja, här drabbas ingen av höjdskräck - men väl cellskräck.

Höjd i dunkel
På den amerikanska västkusten sitter bilister fast i köer i genomsnitt nittio timmar om året, vilket motsvarar över två veckors arbetstid. Volvo Tandem skulle kunna vara lösningen på problemet - det är nämligen en 3,5 meter kort fyrhjuling med hög säkerhet och låg förbrukning. Designen är minst sagt annorlunda och det enda som känns riktigt välbekant är grillen. Det pyttelilla formatet gör dock att känsliga personer kan drabbas av klaustrofobi, men dörren öppnar i alla fall stort och brett. Interiören är fortfarande höjd i dunkel men den utlovas bli minst lika bekväm som i dagens bilar, fast strikt tvåsitsig. Motormässigt jobbar ingenjörerna med flera hemliga projekt så bli inte förvånade om det är en bränslecellsmotor som dyker upp under huven år 2010. Det är nämligen först då som minibilen skulle kunna bli aktuell för serieproduktion. Volvo har högtflygande planer och nu får vi hoppas att tandemhoppet blir lyckat. Annars finns risken att några designers "fallskärmar" utlöses!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!