Miljöbil på 1018 hästar

Det finns miljöbilar och så finns en miljösupersportbil. Koenigsegg CCXR Flower Power drivs med etanolbränslet E85 och tack vare det högre oktantalet så kan vinkelåttans effekt höjas till otroliga 1018 hästar!

Foto:

Drömbilar2007-05-18 08:20

Priset är visserligen närmare sex miljoner men ägaren kan alltid glädja sig åt att parkera gratis i ett trettiotal kommuner och slippa trängselavgiften som återinförs i Stockholm. Dessutom får du 10 000 spänn i miljöbilspremie av Vägverket!
Flower Power var slagordet för sextiotalets hippierörelse som ville förändra världen med hjälp av kärlek.
Nu vill Ängelholmsbaserade Koenigsegg förändra sportbilsvärlden med hjälp av etanol och det är en lysande idé. För samtidigt som miljön gagnas så höjs även motoreffekten och resultatet är ett muskelpaket av sällan skådat slag.
Sprit i tankenSportbilar och miljötänkande brukar inte gå hand i hand. Det närmsta vi kommer är när Ferrari eller Porsche lanserar en svindyr cykel med företagens logotype. Skåneföretaget vill ändra på det och bevisa att även supersportbilstillverkare kan värna om miljön. Koenigsegg CCXR Flower Powers V8 har byggts om till etanoldrift och prestandan är grym: 1018 hästkrafter och ett vridmoment på 1060 Newtonmeter. Toppfarten är svindlande 400 km/h och det är möjligt tack vare spritens låga värmeutveckling och höga oktantal.
Medaljens baksida är förstås bränsletörsten eftersom etanol är energifattigt och ett bensinkort med "no limit" är ett måste. Å andra sidan - har ägaren råd att hosta upp sex mille, ursäkta 5 990 000 med tanke på miljöbilspremien, så har personen i fråga säkert råd att tanka!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!