Oj, vilken formkurva!

En P1800 för den nya generationen. Ja, det är precis så som göteborgarna beskriver nya Volvo Concept Coupé. Det är tyske Thomas Ingenlath som är tillbaka på banan och ritstiftet har gått hett. Det här är nämligen bara den första i raden av tre koncept som kommer att visas framöver och bilarna ska ge oss en hint om framtidens modeller. Nu återstår det att se om Volvos formstarka satsning kommer att rulla mot "strömmen".

Foto:

Drömbilar2013-10-26 04:05


Volvo P1800 föddes under det glada 60-talet och kom att bli en stor ikon som än idag lever kvar. Bilen som designades av Pelle Pettersson har körts av bland annat Roger Moore i tv-serien Helgonet och var Kung Carl Gustavs första bil. Volvo Concept Coupé är i grund och botten en modern P1800 för den nya generationen.

Design med klösDesignen känns som en perfekt blandning mellan sött och salt. Den långa motorhuven och taket understryks av en midjelinje som sträcker sig likt en elegant båge längs med hela bilen. De femekrade 21-tumshjulen ger intrycket av elegans samtidigt som bilen får en sportig touch. När vi frågar designchefen Thomas Ingenlath om tänket bakom konceptet så svarar han snabbt. "Tänk er det kraftfulla lugnet hos ett lejon. Det behöver inte demonstrera sin styrka för att inge respekt. Även ett liggande lejon visar tydligt vad det är kapabelt till". Lika tydligt är generna från 1960-talet. P1800 blev hyllad för sina skarpa designattribut och den vackra formgivningen kantades av en rad olika iögonfallande detaljer. Fronten är ny, men den bär med stolthet upp Volvos 85-åriga arv. "Vi arbetar fortfarande med de sista detaljerna på grillen och järnmärket och dessa kommer att presenteras tillsammans med nya XC90 nästa år" berättar Ingenlath. Frågan är om det luktar förnyat kylaremblem?

Spikrakt uppåtDen blågrå exteriören är utan tvekan läcker och återfinns även på insidan. Volvo Concept Coupé bjussar på skandinavisk design och den gnistrande växelspaksknoppen i kristall är pricken över det berömda i:et. Säkerhetsbältena bär årtalet "1959" och är en hyllning till Nils Bohlins uppfinning av trepunktsbältet. Den läderklädda instrumentpanelen kantas av inlägg i trä och på mittkonsolen tronar en stor pekskärm.
Under huven arbetar en bensindriven plug-in-hybrid vars prestanda ska kunna jämföras med en V8:a. Förutom turbo har bensinfyran kompletterats av en elmotor på bakaxeln, vilket resulterar i 400 hästkrafter och ett vridmoment på över 600 Newtonmeter. Volvo Concept Coupé är lite av en kameleont och detta tack vare den nya SPA-plattformen, vilket resulterar i större valmöjligheter för såväl designers som konstruktörer. Snacka om att "formkurvan" går spikrakt uppåt för Volvo!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!