Snabbast i universum?

Farkosten ser ut som den nyss landat från en främmande planet. Designen är närmast intergalaktisk och vinkelåttan bjuder på raketfart. Saleen S7 är nämligen en av universums snabbaste supersportbilar - men du är förlåten om varumärket klingar obekant. Enbart fyrtio exemplar handbyggs årligen av en liten skara hängivna experter och resultatet är omtumlande. Toppfarten är 360 och hundrastrecket klaras av på (håll i Er nu) 2,9 sekunder!

Foto:

Drömbilar2004-06-11 06:56

Jag bara väntar på att några utomjordingar ska öppna måsvingedörrarna och säga "ett litet steg för bilindustrin, men ett stort steg för alla gasglada". Ja, Saleen S7 är verkligen annorlunda och även materialvalen har hämtats från rymdindustrin. Vad sägs exempelvis om aluminium, kolfiber, titanium, magnesium och beryllium. Det sistnämnda är en lättmetall som bland annat används av NASA som tillsats i sitt raketbränsle. Ja, det är inte undra på att det känns som om supersportbilen ska lyfta?

Ett stort svart hål
Men det gör den absolut inte, för faktum är att marktrycket slår nytt rekord tack vare alla vingar och spoilers. I 250 knyck kan man nämligen rent teoretiskt köra upp och ner, men skulle ändå hänga kvar. Nu är det inget vi rekommenderar eftersom spejsade Saleen S7 lämnar ett stort svart hål i plånboken. Priset är 3,2 miljoner - men för stålarna får du en vinkelåtta på 575 hästar och 570 Newtonmeter. Ja, Saleen Motors har sina rötter i Kalifornien och försöker nu slå sig in på marknaden med toppfarten som huvudargument. För visst slickar sig miljonärerna runt munnen när försäljaren lite nonchalant säger "och så kan du toppa 360 km/h". Men det mest imponerande är ändå att jänkaren accelererar till 160 och tvärbromsar till noll igen på ofattbara 11,2 sekunder. Däremot brukar åkkomforten var ett gissel, men i Saleen S7 färdas två personer riktigt hyggligt och dessutom ingår en bakmonterad videokamera. "Det kan ju vara kul att se Ferrariförarens reaktion när du blåser honom" säger bossen Steve Saleen och gapskrattar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!