Stormvarning utfärdad

Zonda är namnet på en beryktad stormvind som blåser nedför Sydamerikas bergssidor. Det visste argentinaren Horacio Pagani som numera är bosatt i Modena. Så när han konstruerade Italiens senaste supersportbil som ska slåss mot Ferrari och Lamborghini var namnet givet: Pagani Zonda. Det inte så tokigt med tanke på att supercabben bjuder på ett riktig yrväder!

Foto:

Drömbilar2004-02-06 23:51

Vi befinner oss i stövellandets mellersta delar och här har ett orosmoment dykt upp på bilhimlen. Traktens största superbilssöner har nämligen fått konkurrens av fräcka Pagani Zonda Roadster. Hör och häpna men grundaren Horacio har sökt inspiration till karossformen hos sin fru Christina. Bakpartiet är exempelvis alldeles förträffligt, men min blygsamhet förbjuder mig att jämföra med förebilden i detalj?

Efter en del pustande och stönande är jag på plats i kupén och känner mig genast som hemma. Här får ett par trånga skinnklädda racingstolar plats liksom dubbla uppsättningar av fyrpunktsbälten. Ratten är klädd i greppvänlig mocka och instrumenteringen sänder ut racingimpulser.Men det är inget billigt nöje, italienskan snuvar dig nämligen på 5.5 miljoner och ger andnöd på köpet. Det beror inte enbart på att fyrpunktsbältet klämmer lungorna i ett järngrepp, utan snarare att man håller andan medan tolvans 555 hästar avverkar en kilometer var tionde sekund Sprinten till hundra rullar på 3,7 sekunder och med suffletten nerfälld blir dånet så öronbedövande att alla med sunt förnuft slår av på takten. Alla som saknar förnuft kan dock toppa svindlande 339 knutar. Men tänk på varningen i instruktionsboken: "sidvindarnas effekt ökar med hastigheten och en kastvind i toppfart kan bli förödande". Låt oss kalla det borta med vinden!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!