Världens galnaste bil

Det finns galenskaper och så finns a.d. Tramontana. Fordonet kan inte beskrivas med ord och många tycker säkert att konstruktörerna borde sinnesundersökas. För att våga satsa på ett projekt som detta krävs galningar och är det då konstigt att resultatet blir idiotiskt? Den exotiska skapelsen är en korsning mellan en Formel 1-racer och ett stridsflygplan. Vinkeltolvan genererar 720 hästar och frågan är om du vågar åka med? Okej, men ta med dig extra underkläder!

Foto:

Drömbilar2007-04-03 07:17

Fyra hjul, värstingmotor, keramikbromsar och ett chassi tillverkat i kolfiber-monocoque. Det låter som om vi beskriver en Formelracer och det är i princip sant. Allt är tillverkat på samma exklusiva sätt och med samma svindyra material i spanska Girona. Det innebär att prislappen blir därefter: 4,6 miljoner kronor eller ett kilopris på 3 680 spänn.

Dikt på köpet
a.d. Tramontana är en flugviktare på 1 250 kilo där resenärerna sitter i tandem, alltså "piloten" framför passageraren. Men det vill till att spänna fast säkerhetsbältet ordentligt för strax bakom sittbrunnen arbetar en vinkeltolva med biturbo på hela 720 hästkrafter. Sprinten till hundra rullar på 3,7 sekunder och toppfarten är hisnande 345 knutar. Tycker du effekten är skrämmande så finns en liten nödknapp på instrumentbrädan som stryper motorn till 550 hästar. Nej, det här är inget aprilskämt utan på fullaste allvar. a.d. Tramontana må vara fullkomligt idiotisk och totalt livsfarlig, men supersportbilen går att köpa och köra på vanliga landsvägar. Interiören är exklusiv med beigefärgat nappaläder men saknar allt som inte är absolut nödvändigt. Spekulanterna kan dessutom glädja sig åt att de får en dikt på köpet. Chassinumret är nämligen ersatt av en dikt signerad Carme Pagès. Spanjorskan kallas den "flygande poeten" och nu förstår vi varför!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!