På SMHI:s hemsida går det att läsa: Under onsdagen, främst under eftermiddagen, regn- och åskskurar som kan vara kraftiga och ge stora regnmängder på kort tid. Placeringen på skurarna och nederbördsmängderna är osäkra.

Men sedan tidigare finns även varningstexten: Det är torrt eller mycket torrt i markerna och risken för bränder i skog och mark är extremt stor.

Ni varnar för både kraftiga regnfall och för brandrisk. Hur tänker ni där?

– Det är ju fortfarande torrt i markerna med förhöjda brand och spridningsrisker. Skurarna vi varnar för är bara lokala skurar, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Så det kommer att vara fläckar på den småländska kartan som inte får regn alls.

– Precis. Dessutom är det inte något illhållande regn som tillför så mycket fukt till marken.

Brandrisken kommer att kvarstå också efter de skurar som väntas under dagen, även med inslag av åska som i sin tur inte är bra i kombination med den torra marken. .

– VI har haft tidigare fall av åsknedslag som tänt på i skog och mark, i Värmland, hoppas vi slipper något liknande i dag.

Framöver då? Många skolavslutningar och utspring nu. Vad kan vi förvänta oss?

– Ja lokala skurar idag som sagt temperaturer 16-20, lite av en mellan dag i morgon (torsdag) med växlande molnlighet, mestadels uppehåll och temperaturer på dryga 20 grader med en hel del solchanser. Sen under natten mot fredagen drar det in ett regnområde som ligger kvar under dagen.

Det regnområdet ska dock inte alls vara lika kraftigt som onsdagens regn men mer illhållande och ha större spridning. Det kommer då att kunna föra mer fukt till luft och mark och minska brandrisken betydligt under fredagen. Sen förs det upp torr och varm luft igen och då kan det öka på igen.

Kommer det att vara torrt fram till midsommar sen?

–Nej det kommer att vara ostadigt i nästa vecka, inte stabilt högtryck som föregående vecka.

Även om det finns prognoser tio dagar framåt i tiden så är det väldigt svårtydligt hur midsommarvädret ser ut.

– Vi har precis fått in vårt första material. Det är väldigt osäkert så långt fram i tiden. Två modellkörningar har vi gjort. Den ena säger kall och fuktig midsommar och den andra säger varm och torr. Så det spretar. Det absolut senaste säger ändå uppehåll och normala temperaturer omkring 20 grader. Ju närmre vi kommer desto säkrar blir prognosen.