Han vill att vakter ska bevaka orten

Företagaren Henri Bergstrand vill att kommunen sätter in en ordningsvakt i Edsbruk. Han upplever inte att polisen har resurser nog.

Företagaren Henri Bergstrand har flera förslag för att öka tryggheten i Edsbruk.

Företagaren Henri Bergstrand har flera förslag för att öka tryggheten i Edsbruk.

Foto: Privat

Edsbruk2018-05-27 16:30

Bakgrunden till förslaget är flera händelser i samhället från hösten och fram till nu: inbrott, stöld, skadegörelser och olaga intrång. Bland annat var det inbrott på brukskontoret i månadsskiftet april–maj.

När Henri Bergstrand senare fick brev från polisen att det inte blir någon förundersökning, blev han irriterad. I ett långt brev till kommunen skriver han att han har ett 80-tal fotografier från inbrottet. Ändå skriver polisen att det inte finns spår som gör att brottet kan klaras upp.

– Det kan noteras då att man inte ens sett på fotona, som indikerar flertalet, för vilken amatör som helst, helt tydliga DNA-lämningar på plats, skriver han i brevet till kommunen.

Förslaget från Henri Bergstrand är alltså att kommunen anlitar en ordningsvakt för att hålla koll i Edsbruk och kanske även andra småorter i kommunen. Vakten ska vara en länk mellan medborgarna och kommunen samt polisen.

– Mycket handlar om att det inte finns någon som bryr sig, och då landar det ju i knät på kommunen, säger Henri Bergstrand.

Han är orolig för att en växande ryktesspridning ska förstöra den fina sammanhållning som finns i samhället och efterlyser kreativa lösningar, till exempel att hemtjänsten och vakten åker tillsammans, så att de inte behöver åka ensamma.

En annan sak, som handlar om trygghet, är hastigheten genom Edsbruk. Där vill han att sträckan med sänkt hastighet förlängs och att det i stället blir max 40, på vissa ställen 30, kilometer i timmen.

Lisa Koblank, kommunpolis i Västervik, säger i en kommentar till förslaget om ordningsvakt att det måste vara ett avgränsat område, ett så kallat paragraf 3-område, om vakten ska kunna jobba där. Det är inte bara att åka runt lite.

Hon håller med förslagsställaren om att det finns behov av fler ögon och öron i samhället.

– Men det har vi ju allmänheten till.

I sammanhanget betonar hon vikten av att göra en polisanmälan, när det händer något.

– Vi är beroende av att man hör av sig om allt, för att jag ska kunna påvisa att vi behöver bli fler poliser.

När det gäller bevis från en brottsplats, krävs det spår i form av synligt blod för att det ska gå att få fram DNA. Det räcker inte med vanliga hudceller.

Att någon har slagit sönder ett fönster med handen blir det exempelvis inte automatiskt några spår av, som polisen kan använda sig av.

Företagaren Henri Bergstrand har flera förslag för att öka tryggheten i Edsbruk.
Företagaren Henri Bergstrand har flera förslag för att öka tryggheten i Edsbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!