Måste riva spökhuset i Edsbruk

Ägaren till bruksområdet tvingas riva en fallfärdig byggnad i Edsbruk efter ett länsstyrelsebeslut.

Huset i utkanten av Edsbruk har troligen varit bostäder för anställda på bruket. Taket har redan gett vika, och kommunen vill att det ska göras en riktig rivning med bortforsling av avfall.

Huset i utkanten av Edsbruk har troligen varit bostäder för anställda på bruket. Taket har redan gett vika, och kommunen vill att det ska göras en riktig rivning med bortforsling av avfall.

Foto: Ulrik Alvarsson

Edsbruk2019-06-13 19:44

I november fattade Västerviks kommun beslut om ett rivningsföreläggande. Huset är förfallet och är inte inhägnat. Därmed anses det farligt. Bolaget Eds Bruk Egendomar AB fick till årskiftet på sig att riva byggnaden, och forsla bort rivningsmassorna.

Bolaget som äger bruksområdet fann sig inte i beslutet – en anledning var att man inte ansåg sig äga huset. Ägare skulle istället vara Västerviks kommun, via ett kommunalt bolag!

Nu har länsstyrelsen avgjort ärendet. Man går på kommunens linje.

"Det är klagande som har lagfart på fastigheten, och det har inte kommit in några andra handlingar som visar att någon annan skulle vara ägare", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Det kommunala bolaget som nämns av Eds Bruks Egendomar är Garpedans AB. Ett bolag som inte finns längre.

– Det var ett industrifastighetsbolag. På den tiden var det vanligt att kommuner ägde och hyrde ut industrifastigheter för att locka till sig företag, berättar centerpolitikern Conny Tyrberg.

Det var under hans tid som kommunalråd i början av 90-talet som bolaget avvecklades. De fastigheter som fanns i bolaget vid den tidpunkten gick över till andra delar av kommunkoncernen.

På 80-talet tog Garpedans AB en aktiv roll för att rädda det då krisdrabbade Edsbruk AB. Enligt Henri Bergstrand på Eds Bruk Egendomar så gjordes en affär där Garpedans AB köpte några hus som låg på bruksområdet, som ett sätt att hjälpa det krisande bruket med kapital. Husen köptes som tomträtter. Bruket förblev ägare till marken som de stod på, enligt Bergstrand.

I dag har inte Henri Bergstrand tillgång till avtalet.

– Jag såg avtalet i samband med att jag köpte Eds Bruk AB, och med detektivarbete kan jag nog få fram det. Det kan finnas bland de handlingar bolaget skickade till landsarkivet i Vadstena, eller i de tonvis med pärmar som vi har i två rum. Det jag frågat mig är om det är värt tiden att leta upp avtalet. Är det livets mening?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om