När brandmännen kom brann det redan genom taket

Rökeriet och butiken på Smultronboda fårgård brann ner till grunden sent på tisdagskvällen. "Vi hade precis gjort klart en laddning lamm-isterband", säger Krister Mattsson, som tillsammans med hustrun EvaLis byggt upp verksamheten sedan 25 år.

Branden startade vid tiotiden på tisdagskvällen, och åtta brandbilar från Gamleby, Överum och Västervik bekämpade elden.

Branden startade vid tiotiden på tisdagskvällen, och åtta brandbilar från Gamleby, Överum och Västervik bekämpade elden.

Foto: Olov Trysberg

Edsbruk2020-10-07 09:27

Det är ett bedrövat ägarpar som möter upp på gårdsplanen vid åttatiden på morgonen. Slangar ligger intill staketen, och rännilar av vatten rinner längs gruset. Vit rök bolmar från resterna av rökeriet.

En elektriker har precis gett sig av, likaså den siste från Överums deltidsbrandkår som bevakat platsen under natten.

– Ett livsverk har gått upp i lågor, säger Krister.

Gården är EvaLis Mattssons barndomshem, och byggnaden som brann ner har successivt gjorts om från svinhus till nav för den delen i Smultronboda som handlar om rökta produkter, skinn och butiksförsäljning. Även kontoret låg där.

EvaLis berättar att de fikade framför teven vid tiotiden på tisdagskvällen, när strömmen gick. Allt blev svart. Den första tanken var att ringa Eon, men när hon gick ut för att kolla huvudsäkringen syntes ett ljussken mot skogen till.

– Träden lystes upp av elden, där på baksidan, säger hon och pekar mot den del av brandresterna där själva rökeriet låg.

Vid det laget var räddningstjänsten redan larmad. På gården fanns nämligen denna natt några gäster, som hyrt ett av husen. När strömmen gick hade de blickat ut genom fönstret och sett ljusskenet.

– När brandmännen kom brann det redan genom taket, säger EvaLis och visar bilder på sin mobil från natten.

Vid halvtvåtiden på natten blev de uppmanade att gå och lägga sig. Håkan Karlsson, platschef för Överums deltidsbrandkår, hade läget under kontroll och bedömde att det lilla förråd som låg strax intill brandhärden skulle klara sig, inklusive den gamla raritet till traktor som stod där.

Några timmars sömn fick också EvaLis och Krister, men tankarna snurrade.

– Jag har gjort listor över vad som fanns där inne, säger hon.

Det enda som brandpersonalen lyckades rädda var en samling skinn, förvisso rökskadade, men det skulle nog gå att åtgärda.

Är det en riskfaktor sett till brand, att ha rökeri?

– Det är klart att det är en risk, det är glödande alspån, men i ett slutet system, säger Krister.

Tusentals timmar är nedlagda på verksamheten, men så här på morgonen känner de att de inte orkar starta upp den igen. Kafét och musiken kommer leva kvar, men inte det andra.

En polisbil rullar in mot gårdsplanen för att spärra av inför kommande undersökningar. Krister går iväg för att ringa försäkringsbolaget.

Krister och EvaLis Mattsson framför den byggnad som inrymde kontor, butik, rökeri och förråd.
Krister och EvaLis Mattsson framför den byggnad som inrymde kontor, butik, rökeri och förråd.
Karta: Smultronboda fårgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!