Odlingsintresse spirar på boende

På äldreboendet Edshöjden odlar personal och boende tillsammans i ett eget växthus. Tomat och gurka är uppskattade inslag på matbordet.

Krusbär, som väntar på att bli marmelad.

Krusbär, som väntar på att bli marmelad.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Edsbruk2019-08-15 20:00

När vi hälsar på, börjar säsongen i växthuset gå mot sitt slut, men fortfarande kommer nya slanggurkor på den enda plantan som kom upp i våras.

Utmed ena långväggen står tomatplantor. Maj-Lis Nyström är en av de boende som uppskattar att få hemodlat på matbordet.

– Det är väldigt trevligt, säger hon.

Tidigare bodde hon i Västervik, där hon hade trädgård och odlade. Rosor och krokus tyckte hon särskilt mycket om, men hon hade också ett köksland för bland annat potatis.

Ida Svensson, anställd, är en av dem som har engagerat sig i odlingarna. Hon berättar att de tidigt i våras, redan i februari, sådde tomater tillsammans med flera av de boende.

Sedan har de följt hur det har gått för plantorna, som har gett en rik skörd.

– Vi brukar ta en sväng hit, när vi är på promenad, så att alla får se vad som händer i växthuset, säger Ida.

De lär sig nya saker hela tiden. Till exempel att det kan bli för stark sol, om man inte skärmar av. Den här sommaren har de därför målat delar av taket med en blandning av kalk och vatten.

Utanför växthuset finns flera odlingslådor, där de bland annat odlar örtkryddor, som används i maten på boendet. Kryddorna får gå upp i blom, till glädje för traktens fjärilar.

Ett kärt samtalsämne på Edshöjden denna sommar har varit den igelkott som valde att tillbringa ungefär en månad i trädgården utanför boendet. Den matades med kattmat och vatten, men nu har den flyttat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!