Den senaste renoveringen skedde 2007, men det blev så småningom problem med att putsen ramlade ner. Åren 2016 och 2017 gjordes vissa åtgärder, men nu gör man lite mer.
Byggnadsantikvarie Jan Westergren från Kalmar läns museum håller koll på den pågående renoveringen. Han petar på ett stycke murbruk, för att visa vad som gick fel förra gången:
– Man måste ta bort lite gammalt, för att fogen ska fästa. Annars ramlar det av. Det är det som har hänt här.
Kyrkan, som senare blev ruin, har byggts om och till i omgångar. Den äldsta delen, mot samhället till, är från 1100-talet. Korsarmarna tillkom på 1200-talet, koret på 1300-talet och gravkapellet på 1700-talet.
När det gäller koret, hoppas Westergren att kunna datera det än mer exakt. Det finns en del trävirke kvar, som han ska ta ett borrprov från. Då går det att säga vilket år trädet fälldes.
Nya kyrkan stod klar 1863. Då gjordes den gamla om till en ruin i stället. Taket togs bort och man planterade klängväxter och träd på platsen.
Första upprustningen av ruinen gjordes på 1920-talet. Femtio år senare var det dags igen.
Den pågående renoveringen beräknas fortsätta nästa år och kosta totalt 800 000 kronor, men hittills har länsstyrelsen bara fattat beslut om etapp ett, som är på 550 000 kronor.
Förutom att ersätta bristfällig puts, sker ytterligare förstärkning av vissa delar med hjälp av långa plattjärn. Johan Berglund från NCC gör smidesarbetena.