30 procent av barnen dök inte upp

Var tredje barn uteblev i Eksjös sommaromsorg inom förskola och fritids, trots att föräldrarna anmält barnen.Det är rekord i bortfall för Eksjö kommun, vilket kom att kosta onödigt mycket pengar.

Sommaren 2018  stack ut och tros haft betydelse för sommarbarnomsorgen där många barn uteblev.

Sommaren 2018 stack ut och tros haft betydelse för sommarbarnomsorgen där många barn uteblev.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Eksjö kommun2018-10-25 15:00

Under en period under sommaren stänger kommunens fritids och förskolor för semester. Föräldrarna ombeds i möjligaste mån lösa omsorgen själva under den perioden.

För att ändå tillhandahålla service för de som inte kan lösa det på annat vis har det erbjudits omsorg på två platser i kommunen.

En utvärdering av årets sommaromsorg visar att den krävt resurser helt i onödan.

Sammanställningen visar nämligen att bara 70 procent av barnen kom till den omsorg som föräldrarna anmält dem till.

– Det är lite märkligt att man anmäler sig och sedan är det en tredjedel som prioriterar annat. Det är anmärkningsvärt. Det brukar alltid vara bortfall på kanske 15 procent, ibland 20, men nu har det varit 30 procent, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo-Kenneth Knutsson.

– Vi har gjort prioriteringar och då har vi blivit överdimensionerade. Det är inte bara skolans ansvar utan även föräldrarnas, betonar han.

Kommunens ekonomer har inte räknat ut vad det kostat extra men Knutsson är glasklar med sin uppfattning:

– Onekligen hade man kunnat spara pengar när det är i den omfattningen. Att en tredjedel inte kommit fast man anmält sig, det är inte riktigt okej, säger han.

En liknande summering har tidigare skett av sommarskolan. Prognosen visar ett underskott för barn- och utbildningssektorn på 13 miljoner i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om