Eksjö Tattoo 2020 blir den enda i Sverige

Försvarsmaktens största orkester, Arméns musikkår, bildar stomme i Eksjö International Tattoo nästa år.

Arméns musikkår är Försvarsmaktens största orkester med 53 heltidsanställda musiker. Orkestern gör cirka 200 framträdanden per år. Nästa år får Eksjö besök.

Arméns musikkår är Försvarsmaktens största orkester med 53 heltidsanställda musiker. Orkestern gör cirka 200 framträdanden per år. Nästa år får Eksjö besök.

Foto: Pressbild

Eksjö kommun2019-11-27 05:00

Förra året blev ett bakslag för Eksjö International Tattoo då föreningen med samma namn tvingades att ställa in sitt första Tattoo, som är militärmusik i paradform, sedan starten 1989.

Thore Bäckman, ansvarig för produktionsgruppen, förklarar att man inte lyckades få de bokningar man eftersträvat.

I sommarens Tattoo blir Arméns musikkår den stomme man då saknade.

– Början på augusti är inte en oproblematisk tid. En frivillig musikkår är inte uppbunden. De andra turas om att vara i tjänst och de som är i tjänst har väldigt mycket att göra, säger han.

Var i planeringen är ni nu?

– Vi ligger väl till i tid, säger ordförande Lennart Bogren.

Vad kommer programmet att innehålla?

– Vi har sju musikkårer varav fyra är utländska. Vi vill alltid ha med en ungdomsmusikkår som ett slags lockbete för yngre musikanter att få stå sida vid sida vid en världsorkester. Vi vill också lyfta fram den frivilliga musiken genom hemvärnskårerna. Eksjös hemvärnmusikkår och Hemvärnets musikkår Östergötland kommer spela en specialbeställd fanfar, säger Bäckman.

Han förklarar att en svensk musikalartist blir solist mellan blåsorkestermusiken.

– Vi måste ha säckpipor och jobbar att få hit en engelsk musikkår. En österrikisk återkommer och vi har kontakt med tysk, säger han.

Fyra föreställningar med 2 500 sittplatser vid varje tillfälle ges men långt fler kommer kunna ta del av musiken.

– Målsättningen är att det ska vara musik hela veckan runt om i Eksjö och på flera orter, säger Stefan Elm, marknadsansvarig.

Karta: Eksjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!