Emilia Staaf nådde sitt mål på gymnasiet

Eksjötjejen Emilia Staaf är en av få i världen som fått maxpoäng på IB-programmet.

19-åriga Emilia Staaf från Eksjö har lyckats med det få andra lyckats med.

19-åriga Emilia Staaf från Eksjö har lyckats med det få andra lyckats med.

Foto: Privat

Eksjö kommun2019-10-21 13:44

Emilia Staaf gick ut med toppbetyg på Prästängsskolan i Eksjö och valde International Baccalaureate i Jönköping till gymnasiet.

– Jag visste inte om IB-programmet men hittade det när jag letade efter gymnasieval. Jag tyckte det var utmanande att söka mig till en utbildning där undervisningen var på engelska, säger hon.

Idag är hon en av de 0.1 procent av eleverna i världen på programmet som fått maxpoäng.

– Det känns helt sjukt. Alla pratade om att det var omöjligt. Det var inte förrän i slutet jag hoppades på det, säger hon.

Sista året la hon allt fokus på studierna.

Hon säger att hon alltid haft lätt i skolan men att hon ägnat det mycket tid. 

– Jag har jobbat väldigt hårt för det här resultatet och jag har varit genuint intresserad av alla ämnen. Jag har gillat litteratur, historia och ekonomi mer än matte men har ändå tyckt att alla ämnen varit roliga.

Med toppresultatet kan hon komma in på i stort sett vilken utbildning hon vill med världen som kommande arbetsfält.

– Jag har ändrat mig. I början tänkte jag läkare men nu tror jag mer på ekonomi och business. Det är så bra att man har bredd, säger hon. 

Just att hon grunnar på vad hon verkligen vill göra har gjort att hon tagit ett sabbats år. Just nu jobbar hon därför på Jönköpings kommun som vikarie i skolan.

– Jag ville tänka lite för jag var inte säker vad jag ville göra. Men antingen hamnar jag nästa år på Handelshögskolan i Stockholm eller så blir det en skola i Skottland med ekonomi och business. Jag har inte valt skola än, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!